Ajankohtaista

Marjanpoimijat edellisvuotta tyytyväisempiä poimintakauteen


30.11.2017

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston tiedotteen mukaan kuluneen vuoden aikana Suomeen saapui reilut 3000 ulkolaista marjanpoimijaa Thaimaasta, Venäjältä, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Poimijoista thaimaalaisten osuus oli suurin, 2600 henkilöä. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto hoitaa työ- ja elinkeinoministeriön määräyksestä ulkomaalaisten luonnonmarjanpoimijoiden ja poimijoita kutsuvien yrittäjien yleistä neuvontatehtävää ja asiakasohjausta yhteistyössä eri viranomaisten kanssa.

 

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston poimijoille vuosittain toteuttaman kyselyn mukaan tämän kauden poimijoista ensikertalaisia oli reilut 40 prosenttia, kun vastaava luku oli vuonna 2016 runsaat 30 prosenttia. Lähes puolet vastanneista oli tyytyväisiä ansiotasoon. Tyytyväisyys oli kasvanut merkittävästi, sillä edellisvuonna vastaava luku oli neljännes. TE-toimiston asiantuntija Hannele Mesilaakso-Aartola kertoo, että hillan osalta poimijat saivat hyvän ansion. Mustikkasato oli paikoittain heikkoa. Kauden metsämarjojen maailmanmarkkinahinnat vaikuttivat positiivisesti poimijoille maksettaviin kilohintoihin.

 

Ulkomaalaisia metsämarjanpoimijoita kutsuvien vastuuyritysten, työ- ja elinkeinoministeriön ja ulkoasianministeriön välille solmittiin aiesopimus vuonna 2014. Aiesopimus tullaan päivittämään ensi vuodelle, mitä varten on pyydetty alalla toimivia yrittäjiltä, Elintarviketeollisuusliitolta sekä viranomaisilta kommentteja ja kehitysehdotuksia. Aiesopimuksen avulla kehitetään ja yhdenmukaistetaan viisumivelvollisten maiden kansalaisten luonnontuotteiden poimintaan liittyviä toimintatapoja Suomessa. Tavoitteena on myös parantaa luonnonmarjanpoimijoiden ansaintamahdollisuuksia. Sopimuksen on allekirjoittanut tällä hetkellä 16 yritystä.

 

 

Lähde ja lisätietoja

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto
Olli Sorainen, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 048 022
Timo Täyrynen, ulkoasiainministeriö, p. 0295 351 093
Maire Mäki, Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto, p. 0295 056 800
Pirjo Juntunen, Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto, p. 0295 056 596
Hannele Mesilaakso-Aartola, Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto, p. 0295 056 734


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi