Ajankohtaista

Marjansiemenet kosmetiikassa


08.08.2017

Kuva VTTVTT on kehittänyt siementen hiontamenetelmän, jolla marjansiementen kuoriosan aktiiviaineet saadaan talteen. Marjansiementen kuorilla on ominaisuuksia, jotka kannattaa hyödyntää kosmetiikassa estämään haittamikrobien kasvua. Hiontamenetelmä sopii suurisiemenisille marjoille ja myös erilaisille hedelmille. Pienisiemenisten marjojen, kuten mustikoiden, hyödylliset yhdisteet voidaan ottaa talteen VTT:n kehittämällä märkäjauhatuksella. Suomalaisista marjoista erityisesti lakan ja mesimarjan siemenkuoriuutteet estävät haitallisten mikrobien kasvua tehokkaimmin. Myös tyrnin siemenkuoriuute on todettu hyvin tehokkaaksi.

 

Siemenkuorifraktiosta aktiiviaineet otetaan talteen kosmetiikkateollisuuteen sopiviksi ingredienteiksi ns. hydrotermaalisella uuttoteknologialla. Menetelmässä ei käytetä lainkaan myrkyllisiä reagensseja tai liuottimia. Lopputuotteena saadaan usein vaalea, puuterimainen, vesiliukoinen ja elintarvikekelpoinen jauhe. VTT on optimoinut prosessin erilaisia marjansiemeniä varten. Hionnan jälkeen voidaan jäljelle jäävistä hiotuista siemenistä vielä puristaa siemenöljy.

 

VTT:n johtava tutkija Riitta Puupponen-Pimiä kertoo, että kosmetiikassa trendejä ovat terveen ihon kunnon ylläpito ja säilöntäaineiden korvaaminen luonnon yhdisteillä. Marjojen siementen kuorissa on runsaasti antimikrobisia yhdisteitä, joilla voidaan tukea terveen ihon luonnollista mikrobitasapainoa hillitsemällä haittamikrobien kasvua ja tukemalla ihon hyvien mikrobien kasvua. Kyseessä on luonnon oma keino suojata siementä esimerkiksi homeelta.

 

Lähde

VTT


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi