Luonnon raaka-aineiden kuivaus- ja laatupäivä Oulu 9.5.2017

Kuivaus- ja laatupäivä Oulussa 9.5.2017

Tiistaina 9.5.2017 klo 8.45-16.15

Oulun yliopisto (Pentti Kaiteran katu 1, Linnanmaa) sali L8

Ohjelma

 

Luonnon raaka-aineiden kuivaus- ja laatupäivän aikana haetaan toimivimmat ratkaisut luonnontuotteiden tuotantoprosesseihin ja laadunhallintaan. Käytännönläheisten alustusten ja yhteisen keskustelun kautta nostetaan esille tarpeet alan tutkimus- ja kehitystyölle. Onnistuneilla ratkaisuilla parannetaan koko arvoketjun kannattavuutta ja vahvistetaan alan kasvua!


Luonnontuotteiden saatavuuden ohella raaka-aineiden laadulla on keskeinen merkitys luonnontuotteisiin perustuvan yrittäjyyden kasvulle ja alan kilpailukyvylle. Esimerkiksi arvoaineiden säilymiseen ja mikrobiologiseen laatuun voidaan vaikuttaa tuotantotilojen ja -prosessien ratkaisuilla. Yksi yleisimmästä keinoista käsitellä raaka-ainetta jatkojalostusta varten on kuivaus, johon on tarjolla monia erilaisia teknologiaratkaisuja. Kuivauksen energiaratkaisuilla puolestaan vaikutetaan oleellisesti tuotannon kannattavuuteen. Lisäksi tarvitaan analyysi- ja seurantamenetelmiä raaka-aineiden laadun varmistamiseen ja todentamiseen.


Kuivaus- ja laatupäivään kutsutaan mukaan luonnon raaka-aineiden tuotannosta ja jalostuksesta kiinnostuneita yrittäjiä ja kehittäjiä sekä t&k-toimijoita. Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä Oulussa tai etäyhteydellä verkon kautta. Etäosallistumiseen ilmoittautuneille toimitetaan linkki tapahtuman seuraamista varten. Osallistujien on mahdollista tuoda paikalle esille esim. esitteitä ja tuotenäytteitä. Näihin on mahdollista tutustua tapahtuman lounastauolla.


Tapahtuma on maksuton, mutta osallistujien on ilmoittauduttava ennakkoon tiistaihin 2.5.2017 mennessä tällä sivulla olevalla verkkolomakkeella.


Tervetuloa!


Lisätiedot Juha Rutanen, p. 040 5737 568, juha.rutanen(at)helsinki.fi


Tapahtuman pääjärjestäjiä ovat Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Centria-ammattikorkeakoulu Oy ja Oulun ammattikorkeakoulu Oy. Hankkeina toteuttamiseen osallistuvat muun muassa Luonnontuotteet monipuolistuvissa arvoverkoissa (LUMOA) -koordinaatiohanke, Arvopilotti-hanke, Luonnontuotteiden saatavuuden varmistaminen ja yhteistyömuodot -selvitys, Luonnosta liiketoimintaa (LuoLi) -hanke,
Laatusormenjälki arktiselle luonnon raaka-aineelle -hanke sekä Oulun Seudun BiotalousLeader.

 

Ohjelma

Klo 8.45 Tervetulokahvit
Klo 9.10 Tilaisuuden avaus


SESSIO 1. Luonnontuotteille kysyntää ja kilpailukykyä laadukkailla tuotantoprosesseilla
Klo 9.15 Luonnontuotealan jalostajayritysten raaka-ainetarpeet, Juha Rutanen, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Klo 9.30 Mitä luonnontuoteraaka-aineen laadulta vaaditaan, Heli Pirinen, Kainuun ammattiopisto
Klo 10.00 Luonnontuotteiden esikäsittelyn ja varastoinnin toimitilavaatimukset, Rauni Korva-Hyötylä, Lapin ammattiopisto, LuoLi-hanke
Klo 10.20 Lapin toimijoiden kokemuksia ja haasteita raaka-aineiden käsittelyssä ja kuivauksessa, Eija Vuorela
Klo 10.50 Tauko


SESSIO 2. Luonnontuotteiden kuivauksen teknologiaratkaisuja
11.00 Luonnontuotteiden kondenssikuivaus, Jouko Saarinen, Suomen Puhdasilma Oy
11.30 ModHeat-kuivain luonnontuotteiden kuivauksessa, Jani Isokääntä, SF Tec Oy
12.00 Luonnontuotteiden pakkaskuivaus, Mia Helanto, Nature Lyotech Oy
12.30 Case Pudasjärvi - maaseudun bioenergiantuotannon yhdistämisen mahdollisuuksia luonnontuotteiden kuivaukseen ja jalostukseen, Taimi Mahosenaho, ProAgria Oulu / Maa- ja kotitalousnaiset, Oulun Seudun BiotalousLeader
12.45 Lounastauko, ständitori


SESSIO 3. Laadun varmistuksen ja todentamisen ratkaisut yrityksille
14.00 Laatuvaatimukset maailmalla, suomalaisille yrityksille mahdollisuus, Leif Hed ja Leena Favén, Centria-ammattikorkeakoulu Oy
14.20 Raaka-aineiden ja tuotteiden mikrobianalyysit, Leena Erkkilä, ScanLab Oy
14.40 Laadunhallinnan ja jäljitettävyyden hyödyt ja haasteet, Katja Misikangas, Arctic Warriors Oy
15.00 Laadunhallinta ja kuivaus Heikkilän yrttitilalla - raaka-aineen myyjän ja jatkojalostajan näkökulma, Terhi Saarinen, Heikkilän yrttitila, Mikkeli
15.30 Laatusormenjälki arktiselle luonnon raaka-aineelle, Susan Kunnas, Luonnonvarakeskus
15.45 Loppukeskustelu aihepiirin kehittämistarpeista ja -toimista, Anne Ristioja ja Juha Rutanen
16.15 Ohjelma päättyy

 

 

Vinkkejä paikalle löytämiseksi
Bussilla pääset paikalle linjalla 2 Oulun keskustasta Saaristonkadulta. Rautatieasemalta käännytään vasemmalle ja kuljetaan radanvartta Saaristonkadulle, jossa on pysäkki. Poisjäänti Erkki Koiso-Kanttilan kadulla ja yliopistolle sisäänkäynti 2T. Siitä kävely keskusaulaan, jonka ympärillä isot luentosalit ja infopiste. Autolla liikuttaessa moottoritieltä tullaan Yliopisto ja Teknologiakylä - rampista. Käännytään kohti yliopistoa. Liikenneympyrässä, jos haluaa Erkki Koiso-Kanttilan ja Yliopistokadun parkkiin, ajetaan Linnanmaantietä eteenpäin kunnes tulee Yliopistonkadun risteys. Risteyksessä käännytään vasemmalle Yliopistokadulle ja siitä poiketaan Erkki Koiso-Kanttilankadulle, jossa on iso parkkipaikka. Tällöin paras sisäänkäynti on 2T. Ks. Linnanmaan kartta

 
Nimi *
Sähköposti *
Yritys / organisaatio
Osallistun *


Erityisruokavalio
Kommentteja aiheesta

Pakolliset kentät * 

YHTEISTYÖSSÄ

 

 
MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi