Ajankohtaista

Väitöstutkimus nosti esille puolukan hyviä ominaisuuksia


11.12.2019

Anne Kivimäki Helsingin yliopistosta on tehnyt väitöstutkimuksen, jossa tutkittiin polyfenoleita sisältävien puolukka-, karpalo- ja mustaherukkamehujen vaikutuksia geneettisesti korkeaverenpaineisten rottien verisuonten toiminnan heikkenemiseen. Puolukka osoittautui esitutkimuksissa tehokkaimmaksi tutkituista marjoista, joten puolukan vaikutuksia selvitettiin tarkemmin jatkotutkimuksissa.

 

Tutkimuksissa todettiin, että puolukkamehu alensi merkittävästi rottien jo koholla ollutta verenpainetta. Enemmän polyfenoleita sisältänyt mehu paransi verisuonten heikentyneen toiminnan terveiden suonten tasolle. Puolukkamehu esti myös matala-asteiseen tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä aortassa. Tehtyjen tutkimusten valossa pitkäaikainen puolukkamehun juonti voi alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa.

 

Tutkimuksen tekijän arvion mukaan vaikutusten taustalla on luultavasti reniini-angiotensiinijärjestelmän säätelyyn sekä verisuonia laajentavan typpioksidin saatavuuteen liittyvät mekanismit ja matala-asteisen tulehduksen väheneminen.

 

Lähde ja lisätietoja

Kivimäki, Anne. 2019. Lingonberry juice, blood pressure, vascular function and inflammatory markers in experimental hypertension. Helsingin yliopisto. Julkaisu on luettavissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-5631-0

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi