Luonnonsienet - herkkutatti ja haaparousku suosituimmat myyntisienet

Keltavahvero eli kantarelliSyötävien sienien vuosisato on arviolta 1,5- 2 miljardia kiloa, mutta arviolta vain 3,3- 15 milj. kiloa sieniä poimitaan vuosittain (Turtiainen et al. 2012). Lähes koko poimittu sato (85- 90%) menee poimijoiden omaan kotitalouskäyttöön. Myyntiin päätyy arviolta miljoona kiloa sieniä eri kanavien kautta. Vuosittaiset vaihtelut ovat suuria.

 

Ruokavirasto ylläpitää ohjeellista listausta suositeltavista ruokasienistä. Suositeltavia ruokasieniä ovat: herkkutatit, kangastatti, punikkitatit, voitatti, haaparouskut, kangasrousku, karvarousku, leppärouskut, isohapero, kangashapero, keltahapero, viinihapero, mustavahakas, kehnäsieni, mesisienet, keltavahvero, suppilovahverot, mustatorvisieni, lampaankääpä, vaalea orakas, korvasieni, huhtasienet, tuoksuvalmuska ja viljellyt ruokasienet. Merkittävimpiä näistä ovat rouskut, tatit ja vahverot.

 

 Vuoden 2018 Kuivuus viivästytti luonnonsienisatoa, mutta sienestyskausi vastaavasti piteni loppupäästä. Herkkutatin myyntimäärä 275, haaparouskun 62, kangasrouskun 23, korvasienen 3, kantarellin 16 ja suppilovahveron 26 tonniin. Luonnonsienistä kertyi kaikkiaan vuonna 2018 poimintatuloa 1,2 milj. euroa. Luonnonsienistä herkkutatin poimintatulot olivat 820 000 ja haaparouskun 120 000 euroa. 91% poimintatuloista meni Itä-Suomeen. (Marsi 2018)

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi