Luonnontuotepäivät Lahdessa 2025

Luonnontuotealan perinteinen valtakunnallinen tapahtuma järjestettiin 4.-5.11. Lahdessa. Ohjelma koostui avauspäivän seminaarista ja ohjelmallisesta illallisesta sekä opintoretkipäivästä. Seminaari järjestettiin Kumppanuustalo Fellmannian auditoriossa (Kirkkokatu 27).

 
Ohjelma ja retkikohteet

Luonnontuotepäivien seminaariosuus oli Fellmannian auditoriossa tiistaina 4.11. klo 9-16. Aulatilassa oli hankkeiden, yritysten ja oppilaitosten ständejä. Ohjelmassa käsiteltiin luonnontuotealaan liittyvää toimintaa Päijät-Hämeessä, pakkausratkaisuja, bioraaka-aineiden uusia mahdollisuuksia sekä kuinka luonnontuotteita saataisiin nykyistä laajemmin jalostukseen.

 

Tiistain päätteeksi klo 18.30 oli luonnontuotesävytteinen illallinen Kulinaaritalon opetusravintolassa (Svinhufvudinkatu 6 E). Illan ohjelmaan kuului mm. alan tunnustuspalkintojen jakaminen.

 

Keskiviikon 5.11. opintoretken (klo 8-17) kohteita olivat:

Kinnarin Tila ja tilamyymälä, Hollola, https://www.kinnarintila.fi/

Virpin Keittiö, opetuskeittiö, Kausala, https://virpinkeittio.fi/

Iitin Maatilatori, Kausala, https://www.iitinmaatilatori.fi/

Ravintola Vanha Sampo, Kausala, https://www.vanhasampo.com/

sekä Kouvolan TKI-kohteet.

 

Kouvolassa kuultujen esitysten materiaalit:

 

LUT-yliopisto, KEKE-hanke, Ilkka Kero, Markus Heikkilä, Alisa Misukka, Kati Albrecht PDF

LUT Foodtech, Matti Lampinen PDF

Eduko, KEKE-hanke, Anna-Leena Haukkapää PDF

XAMK, FoodLab, Milla Silvennoinen PDF

 

 
Seminaarin aineistot

Luonnontuotepäivien avaus PDF

Elina Aakko, Päijät-Hämeen liitto

 

Teema 1: Luonnontuotteiden mahdollisuuksia käyttöön Päijät-Hämeessä

 

Kasvipohjaisten elintarvikkeiden tuotekehitysympäristö Food Pilot Plant ja TKI-toiminnan vahvistaminen Päijät-Hämeessä PDF

Katja Pethman, LAB-ammattikorkeakoulu

 

Luonnontuotteet matkailupalveluiden koulutuksessa PDF

Annukka Linninen, Koulutuskeskus Salpaus

 

Iitin villiruokaviikot, toteutuksen ja raaka-ainesaannin kokemuksia PDF

Annukka Linninen, Iitin matkailu ry

 

Teema 2: Pakkausratkaisuista lisää vahvuuksia luonnontuotealalle

 

Muotoiluajattelulla tuotteisiin asiakaslähtöisiä ja innovatiivisia ratkaisuja PDF

Noora Nylander, LAB-ammattikorkeakoulu, Muotoiluinstituutti

 

Pakkausten tuottajavastuun merkitys ja ratkaisuja yrityksille PDF

Eija Jokela, Suomen Pakkaustuottajat Oy

 

Teema 3: Bioraaka-aineiden uusia mahdollisuuksia

 

Kestävästi tuotetut bioraaka-aineet hyvinvointituotteissa – esimerkkeinä parakrassi ja sivuvirrat PDF

Marika Tossavainen, Hämeen ammattikorkeakoulu

 

Sienirihmasto biopohjaisten väriaineiden lähteenä PDF

Nea Virta, Hämeen ammattikorkeakoulu

 

Luonnonvärien tuotantoketjut ja kestävyys PDF

Päivi Laaksonen, Hämeen ammattikorkeakoulu

 

Raaka-aineesta arvotuotteiksi – kaskadihyödyntämisen mahdollisuudet luonnontuotealalla PDF

Susan Kunnas, Luonnonvarakeskus

 

Teema 4: Kuinka luonnontuotteita saataisiin nykyistä laajemmin jalostukseen?

 

Luonnonkasvien ekosysteemipalvelut ja tuotannon mahdollisuudet ja keinot PDF

Lisäliite.

Marjo Keskitalo, Luonnonvarakeskus

 

Luonnontuotteita artesaaniruoaksi PDF

Mirka Olin, Suomen artesaaniruoka ry

 

 

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi