Nuoret maaseutuvierailuille - Hyvä käytäntö

Maaseutu opettaa -hankkeen aikana muodostuneet hyvät toimintatavat maaseutuammattien ja -yrittäjyyden esille nostamisessa nuorille synnytti tarpeen yhdistystoiminnan aloittamisesta hankkeen päätyttyä. Pohjois-Savossa kerrottiin maaseudun mahdollisuuksista, maaseudun ammateista ja maaseutuyrittäjyydestä vajaan viiden vuoden ajan hankkeiden avulla. Maaseutuammattiin ry syntyikin Maaseutu opettaa -hankkeen hyvänä käytäntönä.

 

Maaseutuammattiin ry:n perustoimintaa on maaseudulle suuntaavien opintoretkien järjestäminen. Usein opintoretkeen liittyy vierailu jossakin Pohjois-Savon luonnonvara-alan oppilaitoksessa ja jossakin maaseutuyrityksessä. Mukana on monenlaisia yrityksiä, maatiloja, marjatiloja, metsänhoitoyhdistyksiä, matkailuyrityksiä jne. Pyrkimys on mahdollisuuksien mukaan tehdä päivästä toiminnallinen, jos vain aikataulu antaa myöten. Esimerkiksi Kuopion Neulamäen koulun 8-luokkalaiset viettivät parituntisen lammastilalla, jossa pääsivät kokeilemaan lampaan keritsemistä, korjaamaan aitoja ja juottamaan karitsoita.

 

Maaseutuammattiin ry:n toiminnan mahdollistaa jäseniltä tulevat jäsenmaksut. Lisäksi iso joukko maaseudun yrityksiä on valmiita ottamaan yläkoululaisten, lukiolaisia ja opettajia  vierailulle yritykseensä. Vaikka yhdistyksen perimmäinen tarkoitus on saada alalle opiskelijoita ja sitä kautta ammattitaitoista työvoimaa ja uusia yrittäjiä, niin yhtä tärkeää on yleissivistyksen lisääminen eli että nuoret tietäisivät opintoretken jälkeen paremmin, mistä se ruoka tai puu tulee, millaista työskentely, yrittäminen ja eläminen maaseudulla on. Maaseutuammattiin ry:n toiminnanjohtaja Niina Mäntyniemi kertoo, että mieleenpainuvin nuoren kommentti on, kun Kuopiolaisen Ylä-Pyörön koulun oppilas kirjoitti palautelomakkeeseen maaseutuyritysvierailun jälkeen: ”Hienoa oli nähdä, että maaseudulla on työpaikkojakin, kun luulin, että niitä ei ole!”

 

  

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi