Metsäkuutiot - Hyvä käytäntö

Salon 4H-yhdistyksen Nuorten Luonto -hanke käynnistettiin kehittämään salolaisten 6–28-vuotiaiden lasten ja nuorten ympäristövastuullisuutta sekä parantamaan heidän luontosuhdettaan. Toimenpiteitä ja näkökulmia on ollut monia yläkoululaisille suunnatuista metsäpäivistä Metsä TET-kokeiluihin ja 6–12-vuotiaiden Kasvimaakerhosta kaikille avoimiin tempauksiin.

 

Innostavaa on ollut katsella iloisen, yhteen hiileen puhaltavan, ryhmähengen syntymistä toiminnoissa, joissa luodaan omatekoista hyvinvointia. Ilmiö oli parhaiten havaittavissa Metsäkuutioprojektin yhteydessä. Metsäkuutio on metsäluonnonomaiseksi sisustettu tunnelmallinen pieni tila, jonka tarkoituksena on tarjota luonnon hyvinvointivaikutuksia siellä, missä niitä ei normaalisti ole.

 

Omatekoista hyvinvointia

Kuutio houkuttelee sisäänsä rentoutumaan tai virkistäytymään ja kokemaan luontoelämyksen minikoossa. Kuutiossa aistit herkistyvät kosketuksen, kuulon ja näköhavaintojen kautta – sisältä saattaa löytyä esimerkiksi rauhoittavia vihreitä metsämaisemia, veden solinaa ja linnunlaulua tai sammalmatto hypisteltäväksi.

 

Metsäkuutioprojekti toteutettiin Salossa ensin ammattiin opiskelevien visualistien ja sitten alakouluikäisistä koostuvien tiimien välisenä kilpailuna. Eniten hyvää fiilistä ja ennakkoluulotonta heittäytymistä kilpailu herätti alakouluikäisissä. Tehtävänä oli luoda valmiiseen, kahden metrin pituisten neliörautatankojen rajaamaan, tilaan sisustus yllä mainitun kuvauksen mukaan. Rautaraamit tilattiin hankkeen toimesta Salon seudun ammattiopiston metallipuolelta. Lopputuloksena syntyi mielikuvituksekkaita ja mobiileita toteutuksia, joita voitiin purkaa ja taas kasata esille erilaisiin paikkoihin. Salossa kuutiot ilostuttivat kouluissa, kauppakeskus Plazassa sekä kirjastossa.

 

Metsäkuutioprojektin voi helposti monistaa muuallakin toteutettavaksi

Lisätietoa ja kuvia projektista löytyy täältä.

 

Kirjoittaja: Salon 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Anna Laakkonen

Kuvaaja: Luontoreportteri Martta Rintanen

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi