Elintarvikeala

ELINTARVIKEALA

Luonnontuotteiden elintarviketuotannolla tarkoitetaan luonnonmarjojen, -sienten ja -kasvien sekä erikoisluonnontuotteiden käyttöä elintarvikkeiden valmistuksessa. Luonnontuotteita jalostavat yritykset ovat pääosin hyvin pieniä ja usein toimivat myös alkutuotannossa. Suuri osa yrityksistä on yhden, kahden tai muutaman yrittäjän muodostamia niin sanottuja ensiostajia, jotka ostavat raaka-ainetta suoraan poimijoilta. Toisen ryhmän muodostavat yritykset, jotka hankkivat raaka-aineensa suoraan ensiostajilta ja puhdistavat ja pakastavat tuotteet teollisesti myydäkseen ne eteenpäin joko sellaisenaan tai pidemmälle jalostettuina tuotteina. Lisäksi alalla toimii joukko yrityksiä, jotka hankkivat raaka-aineensa pääosin valmiiksi puhdistettuna ja pakastettuna ja jalostavat niistä eteenpäin esimerkiksi erilaisia hilloja tai mehuja.

 

UUSELINTARVIKEASETUS

Luonnontuotteiden elintarvikekäyttöön vaikuttaa myös EU:n uuselintarvikeasetus. Jos kasvilla ei ole kaupallista käyttöhistoriaa EU:n alueella ennen vuotta 1997, tulee sille hakea uuselintarvikelupa. Hakuprosessi voi kestää useamman vuoden. Myös ravitsemus- ja terveysväittämätietoja säädellään tarkasti. Suomalaisten luonnonvaraisten kasvien elintarvikekäyttö -taulukko löytyy Ruokaviraston sivuilta.

Lue lisää

 

LUONNONRAAKA-AINEIDEN MAHDOLLISUUDET ELINTARVIKEALALLA

Ympäristön huomioiminen ja eettisten toimintatapojen korostuminen lisäävät kysyntää puhtaille ja turvallisille suomalaisista luonnontuotteista valmistetuille elintarvikkeille niin kotimaassa kuin ulkomailla. Luonnon marjoista valmistetaan pääasiassa mehuja, hilloja, marmeladeja, alkoholituotteita, siemenöljyjä sekä erilaisia kuivattuja marja- ja yrttituotteita. Suomessa voitaisiin tuottaa enemmänkin luonnon puhtaista raaka-aineista jalostettuja elintarvikkeita, kuten kuivattuja kokonaisia marjoja, marjajauheita, marjakuituvalmisteita ja marjauutteita. Myös yrttejä, sieniä ja muita luonnon raaka-aineita on mahdollista käyttää enemmän elintarvikkeiden valmistuksessa kuin tänä päivänä käytetään.

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi