RAAKA-AINETUOTANTO JA JATKOJALOSTEET
Luonnontuotteiden hyödyntäminen on helppo mieltää luontoyrittäjyydeksi. Alaan kuuluu esimerkiksi luonnonmarjojen, -sienten ja -kasvien sekä erikoisluonnontuotteiden keruu, välittäminen ja jalostus. Luonnontuotteita voidaan hyödyntää erityisesti elintarvikkeina, kosmetiikassa, lääkeaineena ja koristeina. Luonnontuotteista valmistetaan luontoyrityksissä esimerkiksi mehuja, hilloja, makeisia ja tilaviinejä sekä erilaisia säilykkeitä ja kuivattuja tuotteita. Mahlan, petun ja kuusen kerkkien sekä erilaisten arvokkaiden ainesosien hyödyntämiseen on löydettävissä nykypäivän mukaisia ratkaisuja, jotka tarjoavat uusia mahdollisuuksia luontoyrittäjyyteen. Muutoinkin luonnon kemiallisten yhdisteiden hyödyntäminen jatkojalostuksessa mahdollistaa useiden erilaisten uusien hyvinvointi- ja kosmetiikkatuote- sekä ravintolisäyrittäjyyksien syntymisen. Maaperästä löytyy myös raaka-aineita yrittäjyyteen. Esimerkiksi turpeeseen perustuvien kauneuden- ja terveydenhoitotuotteiden valmistaminen, turvehoitojen ja -kylpyjen tarjoaminen, tupasvillan, liekopuiden ja muiden turvetuotannon sivutuotteiden hyödyntäminen ovat osa luontoyrittäjyyttä.
LUONTO OSANA MATKAILUA
Luonnon tarjoamiin mahdollisuuksiin perustuva matkailu voi sisältää useita eri teemoja ja painotuksia kuten suo, metsä, elämykset, metsästys tai kalastus. Maaseutumatkailuyritykset, joilla on luontoon liittyviä oheis- ja ohjelmapalveluja joko itse järjestettynä tai ostettuna, ovat erinomainen esimerkki luontoon perustuvasta matkailuyrittäjyydestä. Luonto- ja eräoppaat sekä ohjelmapalveluyritykset tarjoavat monipuolista luontoaiheista sisältöä ja tekemistä matkailijoille eri vuodenaikoina, jolloin tarjolle saadaan erilaistettuja matkailu- ja virkistyspalveluita. Luonnon eläimiin, riistaan, kaloihin ja rapuihin liittyvässä luontoyrittäjyydessä korostuvat toiminnan vastuullisuus, eettisyys ja luontoelämyksen aitous. Ansiokalastus teollista troolipyyntiä lukuun ottamatta sekä sivutoiminen kalastus, riistan ja kalan jatkojalostus, metsästysmatkailu, eläinten täyttäminen ja porotalous ovat esimerkkejä eläimistöön perustuvasta luontoyrittäjyydestä. Elämysten hakeminen eläinten tarkkailusta tarjoaa yritysmahdollisuuksia entistä useammalle. Suomalainen luonto, itse koettuna ja maistettuna, vetoaa matkailijaan, mutta hyvän oppaan avulla elämys voi olla todella ainutlaatuinen tai ylipäätään helpommin koettavissa.
| | LUONTOON LIITTYVÄ MUU ELINKEINOTOIMINTA
Luontoon liittyvällä muulla elinkeinotoiminnalla tarkoitetaan esimerkiksi käsityöyrittäjyyttä sekä luonnon hoitoon ja hyödyntämiseen liittyvää palvelutoimintaa, joka ei suoranaisesti liity mihinkään erityiseen luonnonvaraan. Esimerkiksi maisemanhoitotyöt, virkistysalueiden suunnittelu ja rakentaminen, jos niissä käytetään luonnonkasveja ja muita luonnonmateriaaleja sekä sisältötuotanto kuten luontovalokuvaus ovat luontoyrittäjyyteen kuuluvia muita palveluja.
Luontoon liittyvässä käsityöyrittäjyydessä materiaaleina käytetään esimerkiksi pajua, oksia, havuja, tuohta, käpyjä, sammalta, jäkälää ja kaislaa. Tupasvillakuituja voidaan käyttää luonnonläheisten tekstiilien valmistukseen. Käsitöihin liittyvien kurssien järjestämisen lisäksi luontoyrittäjät voivat tarjota käsin tekemisen kautta aktiviteetteja ja luontoterapiaa matkailuyritysten asiakkaille. Puun hyödyntäminen on myös käsityöyrittäjyyttä. Tuotteiden valmistuksessa suomalaisia puulajeja pyritään hyödyntämään niille parhaiten sopiviin käyttötarkoituksiin. Valmiissa töissä on nykytekniikasta huolimatta näkyvissä käsityömäisyys ja yksilöllisyys. Hyvä esimerkki luontoyrittäjyyteen liittyvästä puualan toiminnasta on pienimuotoinen puusepänteollisuus, jossa puun ulkonäköä ja erityisominaisuuksia hyödyntäen valmistetaan esimerkiksi käyttöesineitä, huonekaluja, koriste-esineitä, liikelahjoja, matkamuistoja tai soittimia. Puiset esineet sopivat hyvin käytettäväksi muun luontoyrittäjyyden yhteydessä, vaikkapa matkailussa.
Edellä mainittujen lisäksi tärkeä luontoyrittäjyyden ala on ympäristökasvatus, jolla voidaan vaikuttaa ihmisten luontotietämykseen, luonnon arvostamiseen sekä siten luonnon kestävän käytön periaatteiden säilymiseen nyt ja tulevaisuudessa. Luonnon viisas hyödyntäminen takaa raaka-ainetuotantoon, elämyksiin ja virkistykseen liittyvän elinkeinotoiminnan myös tuleville luontoyrittäjille.
|