Ajankohtaista

Arvoketjuja vahvistamalla volyymia luonnontuotealalle


09.11.2022

Työ- ja elinkeinoministeriö, toimialaraportti. Wacklin, Sirkku (2022-11-09)

 

Pohjoisen luonnossa kasvaneita raaka-aineita voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän korkean lisäarvon tuotteiden teollisessa jalostuksessa. Luonnontuotepohjaisilla tuotteilla olisi kysyntää, mutta kysyntään on haasteita vastata raaka-aineen puutteen ja jalostukseen tarvittavien erikoistekniikoiden vuoksi. Luonnontuotealan arvoketjujen ja innovaatioiden kehittämiseksi tarvitaan pienten yritysten ja teollisuusmittakaavan yritysten yhteistyötä.

 

Biopohjaiset raaka-aineet ja ainesosat voivat korvata fossiilipohjaisia tuontiraaka-aineita.

 

Suomalaisista marjoista ja kasveista eristetyissä yhdisteissä on potentiaalia uusiin tuoteinnovaatioihin, mutta tuotekehitykseen sekä valmistusmenetelmien ja -teknologioiden kehittämiseen tarvitaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioresursseja.

 

Marja-alan yritykset ovat riippuvaisia ulkomaisesta kausityövoimasta. Ulkomaalaisten kerääjien panos marjojen myyntimäärissä yrityksille on merkittävä, myydyistä luonnonmarjoista noin 85 % oli ulkomaalaisten kerääjien keräämiä vuonna 2021. Marjatuotteiden raaka-ainepohjan kolmin- tai nelinkertaistamisella olisi suuri vaikutus vientiin. Jalostavalla teollisuudella olisi kapasiteettia nostaa tuotantoa.

 

Lataa raportti (pdf)

 

Julkaisun pysyvä osoite valtioneuvoston sivulla on http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-985-8


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi