Ajankohtaista

Digitaaliset ratkaisut avuksi luonnontuotealan haasteisiin


11.06.2019

Luonnontuoteala on hyvässä nosteessa. Kasvavaan kysyntään vastataan eri toimioiden yhteistyöllä, lisäarvotekijöitä hyödyntämällä, innnovatisuudella sekä parantamalla raaka-aineiden saatavuutta.

 

Luonnontuotteitamme arvostetaan maailmalla ja erityinen vahvuutemme on laajat luomusertifioidut alueet. Valitettavasti tavoitteet luomualuiden laajentumisesta Etelä-Suomessa eivät ole lähitulevaisuudessa toteutumassa. Uusien säännösten seurauksena luomukeruualueet itseasiassa pienenevät myös Pohjois-Suomessa.

 

Luomukeruualueiden laajentamista yritetään edelleen. Siksi Metsäkeskus onkin MMM:N aloittanut valmistelut sähköisen palvelun rakentamiseksi. Metsään.fi palvelussa voisi tulevaiuudessa metsänomistaja ilmaista suostumuksensa ja sitoumuksensa siihen, että hänen metsänsä liitetään luomusertifioituun keruualueeseen. 

 

Kerääjäkortit digitalisoituvat

 

Aikanaan luonnontuotteiden poimijakoulutuksen suorittaneilla on ollut paperiset poimijakortit, sekä rekisteri koulutuksen suorittaneista. Järjestelmän ylläpito on kuitenkin ajan saatossa hiipunut. Kun tietoja ei ole, niin eivät ostajat ja kerääjät kohtaa. Raaka-aineita jalostavissa yrityksissä pidetään tärkeänä kortin osoittamaa tietoutta, tärkeää on varmistaa raaka-aineiden laatu koko alkutuotantoketjussa.

 

Tämän ongelman ratkaisemiseksi on alettu rakentamaan sähköistä rekisteriä. Työn rahoittaa MMM ja työn toteuttaa Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti.

 

"

Sähköisen järjestelmän avulla hallitaan raaka-aineiden toimitusketjua, lisätään toimijoiden yhteistyötä ja varmistetaan laadukkaan raaka-aineen saatavuus yritysten tarpeisiin.

Verkkopalvelun kautta kerääjä voi esittää pätevyytensä, nähdä listaukset raaka-aineiden ostajista ja kysytyistä raaka-aineista, ilmoittautua kerääjäksi sekä päivittää osaamistaan. Ostavien yritysten on puolestaan mahdollista olla raaka-ainetarpeissa yhteydessä ketjun eri toimijoihin ja hakea rekisteristä aktiivisia kerääjiä. Järjestelmä myös auttaa kokoamaan keruutoimintaa yhteen riittävän suurien toimituserien aikaansaamiseksi.".

 

Lähde Aitojamakujalehti.fi


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi