Ajankohtaista

Ensimmäinen metsämarjojen satoennuste julkaistaan juhannuksen jälkeen


18.06.2020

Luke ja 4H-järjestö tekevät yhteistyötä metsämarjojen satoennusteen tuottamiseksi. Tutkijat saavat tietoa, nuoret tekemistä ja taskurahaa.

Metsämarjojen satoennuste tehdään Luonnonvarakeskus Lukessa, mutta valtaosan tarvittavasta tiedosta tuottavat noin 100 4H-järjestössä toimivaa nuorta.

 

Ensimmäinen metsämarjojen satoennuste julkaistaan juhannuksen jälkeisellä viikolla, kun tietoa raakileistakin alkaa olla kertynyt.

4H-nuorten lisäksi kuka tahansa voi vapaaehtoisesti osallistua metsämarjojen seurantaan. Koeruutujen tiedot ilmoitetaan marjahavainnot.fi -verkkopalvelun kautta. Lukessa kaivataan nykyistä enemmän vapaaehtoisia marjasadon laskijoita, jotta ennusteesta saadaan entistä edustavampi.

Oman marjapaikan paljastumisesta ei tarvitse olla huolissaan, Peltola vakuuttaa. Koealat näkyvät verkossa kartalla neliöinä, joiden jokainen sivu on viisi kilometriä pitkä. Tarkoitus ei ole perustaa koealoja ainoastaan kaikkein satoisimpiin paikkoihin, vaan mikä tahansa marjaa tuottava metsä sopii.

 

Seuranta tuottaa tärkeää tietoa muutenkin kuin marjastamisen kannalta: ”Metsämarjojen kehittyminen on tärkeä ekologinen prosessi. Kun tiedetään paljonko ruuduissa on kukkia ja raakileita, pystytään laskemaan suoraan pölytystulos. Siihen vaikuttaa esimerkiksi pölyttäjäpopulaatioiden hyvinvointi.” erikoistutkija Rainer Peltola Lukesta kertoo. Seurannan perusteella pölytystulos näyttäisi monin paikoin parantuneen. Ilmiö voi johtua siitä, että hallapäivien lukumäärä on vähentynyt.

 

Lähde: www.maaseuduntulevaisuus.fi


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi