Ajankohtaista

FUTURE BIO-ARCTIC DESIGN II -hankkeessa tuotettiin älytekstiilien prototyyppejä


01.12.2023

Kaksivuotinen Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen rahoittama Euroopan aluekehitysrahaston hanke (REACT EU, 1.7.2021– 30.9.2023) F.BAD II päättyi syyskuun lopussa. Upeassa FUNKTIO3- päätösnäyttelyssä esiteltiin hankkeessa yritysten kanssa valmistetut älytekstiilituoteprototyypit:

 

  • Koivuvanerista, poronnahasta ja nokkos-viskoosilangasta valmistettu tuoksuva ja hyttysiä karkottava Suopursu-korusarja (Oooza Design, Rovaniemi). Suopursu-hapsukorvakorut (isot ja pienet) ja -kaulakorut: suopursudispersioliuoksella käsitelty koivuvaneri ja lootus-viskoosilanka, poronnahka- ja titaaniosat. Suunnittelu ja valmistus: Minna Kovero, Oooza Design. Kemiallinen käsittely: Luonnonvarakeskus. Suopursujen keruu ja kuivaus: 4H-yhdistys Oulu.
  • Suopursudispersioliuoksella ja mikrokapseloimalla käsitellyt antimikrobiset pellava-puuvillakankaiset matkatyynyt tattariakanatäytteellä (HEMPEA ja Jaatu, Ivalo). Suunnittelu ja valmistus: Marja-Maija Valtonen, HEMPEA ja Janna Björkvist, Jaatu. Kuosi: Molecules & Bugs, Erja Sainio, 2022 (Lapin yliopisto). Kankaan kudonta: Jokipiin pellava Oy. Uutot ja kemiallinen käsittely: Luonnonvarakeskus. Suopursujen keruu ja kuivaus: 4H-yhdistys Oulu.
  • Huovutettu joogamatto poronkarva-lampaanvillatäytteella, jonka kuljetuslaukun poronnahkaiset osat käsiteltiin antibakteerisella väinönputken juuriuutteesta valmistelulla nahanhoitoaineella ja joogamattoon voi lisätä suopursun tuoksua pussukassa (Kaamoskehrä osuuskunta, Salla). Suunnittelu ja valmistus: Kaamoskehrä osk. & Lapin ammattikorkeakoulu. Laukun ompelu: Reeta Sipola, Lapin ammattikorkeakoulu. Puuvilla-villatekstiiliosien kuosi: Molecules & Bugs, Erja Sainio, 2022. Kankaan kudonta: Annala Oy. Uutot ja kemiallinen käsittely: Luonnonvarakeskus ja Lapin ammattikorkeakoulu. Väinönputken viljely, keruu ja kuivaus: Arctic Warriors Oy. Suopursujen keruu ja kuivaus: 4H-yhdistys Oulu.
  • Suopursudispersioliuoksella käsitelty antimikrobinen ulkokalusteen verhoiluprototyyppi First generation Fluff -tekstiilitäytteellä (Annala Oy, Lapua ja Fluff Stuff Oy, Helsinki). Suunnittelu ja kankaan kudonta Havue Collectionin Elokuu-tuoliin: Annala Oy. Design: Virta, Kirsi Eskelinen, 2022 (Lapin yliopisto). Toteutus: Ritva Jääskeläinen, Lapin yliopisto. Uutot ja kemiallinen käsittely: Luonnonvarakeskus. Tyynyn täytemateriaali: Fluff Stuff Oy. Suopursujen keruu ja kuivaus: 4H-yhdistys Oulu.
  • Suopursudispersioliuoksella käsitelty antibakteerinen tencelneulekerrasto (Kniteco Oy, Liperi). Suunnittelu ja valmistus: Liisi Vuorjoki, Kniteco Oy. Uutot ja kemiallinen käsittely: Luonnonvarakeskus. Suopursujen keruu ja kuivaus: 4H-yhdistys Oulu.

 

Niille, jotka eivät päässeet paikan päälle Rovaniemelle, on tehty video päätösnäyttelystä: https://youtu.be/sX_4W9jx9ow?si=scootglzsh-XKehZ.

 

Videon lisäksi näyttelyssä esitetyt kemian ja tekstiilisuunnittelun prosessivideot sekä näyttelyesite (portfolio) hankkeesta englanniksi ja suomeksi on koottu Lapin yliopiston internet-sivuille: www.ulapland.fi/bioartech.

 

F.BAD II – hankkeessa on julkaistu myös Lapin AMK:n ja Luken yhteistyönä kokoomajulkaisu ”Luontoälyä tekstiileihin: kohti älykkäitä ja ekologisia ratkaisuja”: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-495-6.

 

F.BAD II – hankkeen tutkimuksesta on tulossa vielä myös ainakin yksi vertaisarvioitu tieteellinen julkaisu, mutta julkaisu on edelleen arvioitavana lehdessä, joten sen ilmestymisestä tiedotetaan myöhemmin.

 

Future Bio-Arctic Design -hankekokonaisuudessa luotu yhteistyö jatkuu sekä tuotantoprosessien kehittämisen että tekstiilien biopohjaisten viimeistelyaineiden ja biovärien tutkimuksen osalta. Kannattaa seurata Luken, Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun sivustoja somessa!

 

Terveisin

F.BAD II – hankkeen projektipäälliköt

Susan Kunnas, Luke

Reeta Sipola, Lapin AMK

Heidi Pietarinen, Lapin yliopisto

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi