Ajankohtaista

Fermontoitu vähäsokerinen puolukkamehu heikentää suun taudinaiheuttajia


10.06.2020

Pirjo Pärnänen Helsingin yliopistosta tutki puolukan ominaisuuksia tuoreessa väitöstutkimuksessa. Tutkimukset osoittivat, että fermentoitu puolukkamehu estää merkittävästi kielisyöpäsolujen kasvua ja leviämistä sekä Candida- hiivasienten ja Streptococcus mutans- bakteerien kasvua. Myös ienverenvuoto ja näkyvän plakin määrät vähenivät. 

 

Tutkimuksen mukaan olennaista on puolukkamehun tiivistys ja sokerien poisto fermentoimalla, sillä syöpäsolut ja suun mikrobit käyttävät sokereita kasvaakseen.

 

Lisäksi Pärnänen löysi Candida glabratan soluseinästä uuden proteiineja hajottavan entsyymin, jota tutkimalla on mahdollista kehittää uusia hiivasienilääkkeitä. C. glabrata on toiseksi yleisin suun mikrobiomissa esiintyvä Candida- hiivasienilaji, joka aiheuttaa vaikeita tulehduksia varsinkin sairaalapotilailla.

 

Jatkotutkimukset fermentoidun puolukkamehun vaikutuksista reikiintymiseen, syljeneritykseen ja suun matala-asteiseen tulehdukseen ovat meneillään. 

 

Väitöskirja Combining biochemistry to dentistry: from in vitro Candida glabrata observations to an in vivo clinical lingonberry application tarkastetaan 16.6.2020 kello 12 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa.

 

Lähde ja lisätietoa

Helsingin yliopisto

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi