Ajankohtaista

Hortahanska, soinilainen innovaatio luonnonyrttien poimintaan


07.09.2020

Hortahanska on luonnonyrttien poimintaa helpottava innovaatio, jota soinilainen yrittäjä Päivi Laitila on kehittänyt muun työnsä ohella jo muutaman vuoden ajan. Idea hortahanskasta kehittyi vuoden 2019 alussa järjestetyn teknologiakilpailun myötä, jota myös Suomen luontoyrittäjyysverkosto oli mukana toteuttamassa. Tuolloin vielä raakileversiona esitelty hortahanska sijoittui toiseksi. Sittemmin idea jalostui tuotteeksi ja ensimmäiset luonnonyrttien keruuta helpottavat hortahanskat ovat nyt myynnissä Laitilan Martta & Bertta -yrityksen verkkosivuilla.

 

Luonnonyrttejä jo pitkään kerännyt Päivi Laitila sai idean hortahanskaan tarpeesta helpottaa poimintaa. Vaikka Laitilalla onkin yrittäjätaustaa, täysin uuden tuotteen kehittäminen ja lanseeraaminen sisälsi monta mutkaa, joita hän ei osannut kuvitellakaan projektia aloittaessaan. Esimerkiksi kankaan ja muidenkin materiaalien valinnassa on kuljettu pitkä matka ja se on edelleen kesken. Kotimainen kangas on etsinnässä. Kankaan täytyy täyttää tarkat kriteerit, koska se on kosketuksissa elintarvikkeen kanssa. Osa lainsäädännöstä, jota tulee noudattaa, ei ole vielä edes virallisesti olemassa. Sen lisäksi, että kangas täyttää määräykset, sen tulisi olla riittävän kestävää, helposti ommeltavaa ja kaikin puolin toimivaa, Laitila kertoo prosessin haasteista.

 

Nuori vimpeliläinen yrittäjä, Jonna Patana ompelee tuotteet. Materiaalit on valittu läheltä ja ne ovat luonnonmukaisia sekä kestäviä. Matkan varrelle on mahtunut monta versiota tuotteesta.  Myös mallisuojauksen saaminen tuotteelle on ollut vaativa ja kallis prosessi, joka Laitilan mukaan olisi jäänyt tekemättä ilman Kuudestaan ry:ltä saatua Leader-tukea. Tällä hetkellä mallisuojaus EU-alueella on voimassa kahdelle eri Hortahanskan mallille. Myyntiin hortahanska on saatu vasta-avatuille verkkosivuille www.hortahanska.fi.

 

Lisätietoja


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi