Ajankohtaista

Itä-Suomeen ennakoidaan hyvää puolukkasatoa


20.06.2024

Toukokuun alku oli viileä, mutta kuun loppupuolen helteet kirittivät mustikan ja suomuuraimen kukinnat täyteen vauhtiin ja aikaistivat myös puolukan kukintaa. Mustikan kukkia on monin paikoin ollut pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden hieman tavanomaista vähemmän, mutta eteläisessä Suomessa pölytyksen ennakoidaan onnistuneen hyvin lämpimien säiden vuoksi. Mikäli kesäkuun lopulla vältytään kuivuudelta, mustikkasato tulee eteläisessä Suomessa olemaan jonkin verran tavanomaista parempi. Muualla Suomessa jäädään keskimääräiselle tasolle.

 

Hyvät sääolosuhteet avainasemassa

 

Suomuuraimen kukkia on ollut tavanomainen määrä ja pölytystuloksen arvioidaan olevan keskimääräistä parempi Kokkola-Kajaani-Suomussalmi-linjan eteläpuolella. Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueilla pölytysolosuhteet ovat olleet jonkin verran tavanomaista heikompia, joten suomuurainsatokin jäänee tavanomaiseksi tai hieman sitä heikommaksi näillä alueilla.

 

Puolukan kukkia on sen sijaan ollut runsaasti ja sääolosuhteet ovat olleet puolukan pölytystä suosivia etenkin Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla sekä Pohjois-Karjalassa, Savossa, Kainuussa ja Koillismaalla. Puolukkasadosta muodostunee keskimääräistä parempi ja maan itäosissa on mahdollisuus jopa erinomaiseen puolukkasatoon.

 

- Viime vuoden kaltaisia rajuja alueellisia ja paikallisia satovaihteluja nähdään tänä vuonna vähemmän. Sääolot ovat olleet oikeastaan kaikkien luonnonmarjojen sadonmuodostuksen kannalta vähintään kohtuulliset ja hallaöiltä on ainakin tähän mennessä pääsääntöisesti vältytty, joten marjaa saataneen melko tasaisesti koko maahan. Itä-Suomen puolukkasadon näkymät ovat ilahduttava poikkeus tähän. Käristehelteitä marjanpoimijat eivät toki toivo nyt käsillä olevaan kypsymisvaiheeseen, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola.

 

Yhdessä enemmän: Malleja ja karttoja Ilmatieteen laitoksen säädatasta, marjahavaintoja yhteistyössä Suomen 4H-liiton kanssa 


Luken ja Suomen 4H-liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa jatkui vuonna 2024. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään. Järjestelmä löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi. Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät tästä.

 

Luke on kerännyt valtakunnallisia marjasatohavaintoja vuodesta 2001 lähtien. Tähän aineistoon sekä Ilmatieteen laitoksen sääaineistoihin perustuen on laadittu malleja, joilla arvioidaan pölytystuloksen onnistumista eri puolilla maata ajantasaista säädataa hyödyntäen. Mallien avulla on laadittu mustikan, puolukan ja suomuuraimen pölytyksen onnistumista arvioivia valtakunnallisia karttoja, karttoihin voi tutustua Luken karttapalvelussa.

 

Kartat perustuvat keskiarvoistaviin ennustemalleihin, jotka ennustavat heikosti poikkeuksellisen hyviä ja huonoja pölytystuloksia.

 

Lisätietoja:

 

Rainer Peltola, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
029 532 6429, rainer.peltola@luke.fi

 

Outi Manninen, tutkija, Luonnonvarakeskus
029 532 2126, outi.manninen@luke.fi

 

Lähde: Luonnonvarakeskus


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi