Ajankohtaista

Juhani Siivosen kuusenkerkkäaiheinen pro gradu


23.04.2019

Juhani Siivonen on julkaissut pro gradu -tutkielman aiheesta ” Kuusenkerkän (Picea abies (L.) Karst.) käyttö helsinkiläisissä ravintoloissa ja kuusenkerkän keräämiseen kuluva aika”.

 

Gradun tutkinnan kohteena oli se miten kuusenkerkkä voisi mahdollistaa lisätuloja metsänomistajille, mutta ensin sen käyttömahdollisuuksia pitää tutkia lisää. Sekä miten yleisesti kuusenkerkkää käytetään helsinkiläisissä ravintoloissa ja mihin tarkoituksiin.

 

Siivonen toteaa gradussaa kuusenkerkästä seuraavaa:

Kuusenkerkkä on kuusen nuori vaaleanvihreä vuosikasvu, joka puhkeaa silmuista touko-kesäkuussa. Kuusenkerkän kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan kerääminen vaatii maanomistajan luvan. Luonnonvarakeskuksen mukaan kuusenkerkkää voidaan kerätä kertaluontoisesti taimikoista ilman merkittävää vaikutusta puuston kasvuun, mikäli puiden latvukset jätetään keräämättä. Kuusenkerkän tiedetään sisältävän runsaasti c-vitamiinia ja kivennäisaineita ja sitä onkin käytetty kansanlääkinnässä vuosisatoja helpottamaan mm. vilustumisen oireita. Viimeisimpien vuosien aikana kuusenkerkän käyttö on myös yleistynyt elintarviketeollisuudessa ja ravintoloissa sen ainutlaatuisen maun vuoksi.

 

Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena. ”Kyselytutkimukseen vastasi 18 ravintolaa ja tulosten perusteella kuusenkerkän käyttö oli Helsingissä yleistä. Kyselyyn osallistuneista ravintoloista 88 % käytti kuusenkerkkää annoksien raaka-aineena ja mausteena. Ravintoloista kaikki olivat kiinnostuneita käyttämään kuusenkerkkää tulevaisuudessa.”

 

Gradun voit lukea täältä.

Tai linkin takaa.


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi