Ajankohtaista

Kansalaiskysely metsämarja- ja luonnontuotekulttuurista


10.06.2022
ECODIVE-hanke selvittää kansalaiskyselyllä suomalaista metsämarja- ja luonnontuotekulttuuria

Luonnonvarakeskuksen (Luke) koordinoima ECODIVE-hanke kerää kyselyllä tietoa kansalaisilta metsämarjoihin ja muihin metsien luonnontuotteisiin liittyvistä tiedoista, tavoista ja mielipiteistä. Kysely on avoinna kaikille Otakantaa.fi-palvelussa. (www.otakantaa.fi)

 

Kyselyllä kerätään tietoa metsien luonnontuotteiden merkityksestä ja selvitetään, millainen on suomalainen metsämarja- ja luonnontuotekulttuuri. Kyselyyn vastaaminen vie aikaa noin 3–5 minuuttia.

 

- Kysely toteutettiin myös projektin alussa, ja nyt selvitämme projektin aikana tapahtuneita muutoksia. Korona-aika on vaikuttanut luonnossa liikkumiseen ja mahdollisesti myös metsien luonnontuotteiden keräämiseen ja hyödyntämiseen, kertoo johtava tutkija Päivi Merilä Lukesta.

 

Hankkeessa on jo tuotettu tietoa esimerkiksi kasvupaikan vaikutuksesta mustikan väriaineiden eli antosyaanien pitoisuuteen. Ne ovat mustikan tärkeimpiä kemiallisia yhdisteitä terveyden näkökulmasta.

 

- Mustikan marjasadot vaihtelevat eri vuosina, mutta parhaat apajat löytyvät todennäköisimmin valoisilta mäntyvaltaisilta tuoreilta kankailta. Marjojen siniset antosyaaniyhdisteet ovat runsaimmillaan sellaisissa kangasmetsissä, joissa on ravinteita, kosteutta ja valoa riittävästi, tarkentaa Luken tutkija Outi Manninen.

 

Lue lisää Luonnovarakeskuksen tiedotteesta.


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi