Ajankohtaista

Katsaus metsien kasvatusmenetelmien vaikutuksista luonnontuotteiden tuotantoon


27.08.2020

Jari Miinan, Anne Tolvasen, Jouko Kumpulan ja Liisa Tyrväisen kokoama katsaus tarkastelee metsien jatkuvapeitteisen ja jaksollisen kasvatuksen vaikutuksia ekosysteemipalveluihin. Julkaisussa keskitytään erityisesti kasvatusmenetelmän vaikutuksiin suhteessa luonnontuotteiden tuotantoon, maisemaan, virkistyskäyttöön ja porolaitumiin.

 

Kirjoittajat toteavat, että tulosten perusteella voidaan arvioida, että jatkuvapeitteisen metsänkasvatuksen mahdollistavien hakkuumenetelmien salliminen on parantanut ja monipuolistanut mahdollisuuksia tuottaa erilaisia luonnontuotteita, maisemaa, virkistyskäyttöä ja porolaitumia. Lisäksi tarkastelun alla olevista luonnontuotteista noin puolelle parhaiten soveltuvaksi arvioitu menetelmä on jatkuvapeitteinen ja puolelle tuotteista jaksollinen kasvatus. Puolivarjossa viihtyvät ja siksi tiheistä puustoista ja uudistamishakkuista kärsivät luonnontuotteet, kuten mustikat, hyötyvät jatkuvapeitteisestä kasvatuksesta. Vastaavasti jaksollinen kasvatus suosii luonnontuotteita, kuten kerkkiä ja koivunmahlaa, joita tuotetaan ja kerätään laajamittaisesti tietyn kehitysvaiheen metsiköistä.

 

Lähde

Miina J., Tolvanen A., Kumpula J., Tyrväinen L. (2020). Metsien luonnontuotteet, virkistyskäyttö ja porolaitumet jatkuvapeitteisessä ja jaksollisessa kasvatuksessa. Metsätieteen aikakauskirja vuosikerta 2020 artikkeli id 10345. Saatavilla https://doi.org/10.14214/ma.10345


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi