Ajankohtaista

Keraaja.fi -palvelu vei kerääjärekisterin verkkoon


02.06.2022
Luonnonraaka-aineiden kerääjät digiaikaan - vanhoja neuvojakoulutuksia ei enää ole

Vanhat neuvoja- ja poimijakoulutukset ovat historiaa. Valtakunnallisesti avattu kerääjärekisteri kokoaa yhteen sekä kouluttajat, kerääjät että ostajat. Luonnontuotealan valtakunnalliset kattojärjestöt Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry ja Arktiset Aromit ry ovat pilotoineet jo kaksi vuotta uutta keraaja.fi -alustaa. Mukana on jo yli 500 kerääjää, 50 kouluttajaa ja 40 yritystä. Vanhoja neuvoja- ja poimijakoulutuksia sekä niistä annettavia paperisia kortteja näkee vielä, mutta ne eivät ole enää minkään laadunvalvonnan alla.

 

Keraaja.fi -rekisteri varmistaa laatua

Keraaja.fi -alustalle hyväksytyt kouluttajat ovat suorittaneet luontoalan ammatti- tai erikoisammattitutkinnon joko kokonaan tai luonnontuotteiden talteen ottamisen tutkinnon osan. Heillä on siitä Opetushallituksen hyväksymä tutkintotodistus. He ovat pätevöityneet sitä kautta pitämään kerääjäkoulutuksia ja pääsevät kouluttajan roolissa antamaan keraaja.fi alustalla merkintöjä koulutetuille kerääjille. Näin varmistetaan, että tutkinnossa saadut tiedot ja taidot siirtyvät myös kerääjille ja heiltä ostava yritys voi luottaa saavansa laadukasta raaka-ainetta.


Luonnontuotealan laajentuessa viikon tai kahden mittainen neuvojakoulutus ei ole enää riittävä. Jatkossa alan neuvonnan ja neuvoja-nimikkeen täytyisikin liittyä ammatilliseen toimintaan, ei niinkään lyhytkurssin käyneeseen henkilöön.


Nyt ja tulevaisuudessa luonnon raaka-aineita jalostavien yritysten laadunhallinta on erityisen tärkeää. Elintarvikkeita ja kosmetiikkaa, mutta myös eläinten rehuja ja hoitovalmisteita valmistavilta yrityksiltä jo lakienkin mukaan vaaditaan tarkkaa omavalvontaa tuotannossa, mutta yhä useammin myös laajoja laatujärjestelmiä. Yksi tärkeimmistä asioista on raaka-aineen laadunhallinta ja siihen kuuluvat vastaanottotarkastukset. Keraaja.fi rekisteriin merkityt kerääjät tunnistavat lajit ja kerättävät kasvinosat ja osaavat kerätä niitä laadullisesti oikein. Kaupallinen keruu vaatii aivan erilaiset puitteet kuin harrastaminen.

 

Elintarvikkeita saa tehdä vain elintarvikekäyttöön hyväksytyistä kasvinosista

Kerääjällä on eettinen vastuu kerättävien kasvinosien soveltuvuudesta tulevaan käyttöön, vaikka raaka-aineista valmisteita tekevä onkin virallisesti vastuussa elintarvikekelpoisuudesta. Uuselintarvikeasetuksen mukaisesti vain osaa luonnon raaka-aineista voi hyödyntää kaikissa elintarvikkeissa, osasta voi tehdä vain ravintolisiä tai käyttää niitä teevalmisteisiin, annoskoristeeksi tai mausteeksi. Keraaja.fi koulutuksen saaneet kerääjät osaavat lakien ja asetusten merkityksen.

 

Ostavien yritysten kannattaa varmistaa kerääjän koulutus

Luonnon raaka-aineita ostava yritys voi varmistua keraaja.fi rekisterin kautta, mihin kasvinosiin kerääjä on saanut merkinnät ja varmistanut osaamisensa. Rekisterin kautta kohtaavat sekä laadukkaiden raaka-aineiden myyjät että ostajat. Ostava yritys voi muodostaa rekisterin kautta oman alueensa kerääjäverkostoja tai suunnitella keruuta valtakunnallisesti Helsingistä Utsjoelle. Osta vain laatua, on tässäkin yksi yrityksen kannattavuuden perusta.


Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry

 

keraaja.fi


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi