Ajankohtaista

KryoMikro -hankkeen loppuraportti


13.11.2020

Mikroaaltojen ja kryokonsentraation hyödynnettävyys teollisissa prosesseissa (KryoMikro-hanke) päättyi 30.4.2020. Hankkeessa tutkittiin kahden Suomen prosessiteollisuudessa hyödyntämättömän tekniikan, kryokonsentraation ja mikroaaltokäsittelyn, soveltuvuutta elintarvikkeiden ja luonnontuotteiden prosessointiin, sekä kaatopaikan suotovedestä regeneroidun veden käsittelyyn.

 

Hankkeen tavoitteena oli selvittää, voidaanko kryokonsentraatiolla ja/tai mikroaaltoprosessoinnilla valmistaa laadun suhteen parempia ja arvokkaampia tuotteita luonnontuote- ja elintarvikealalle, sekä kaatopaikan ravinnepitoisen suodosveden rikastamiseen ja hygienisointiin, jolloin sitä voitaisiin mahdollisesti hyödyntää lannoitekäytössä.

 

Lisäksi tavoitteena oli mahdollistaa yritysten uusien teknologioiden käyttöönotto tutkimalla prosessien toimivuutta yritysten näytteillä sekä selvittää millä aloilla menetelmien käyttö olisi prosessien tehokkuuden ja kustannusten kannalta kannattavaa.

 

Luonnontuotteista testattavina olivat marjamehut, lakanlehti ja nokkosvesi sekä mahla. Lisäksi tutkittiin nokkosen mikrobiologisen laadun parantamista ja mustikanlehden säilyvyyden parantamista. Hankkeen loppuraportissa todetaan, että mikroaaltokäsittely antoi lupaavia tuloksia nokkosen mikrobiologisen laadun parantamiseen ja mustikanlehden arvoaineen säilymiseen liittyen. Kryokonsentraatiolla saatiin myös kiinnostavia uusia jalosteita luonnontuote-, panimo- ja meijeriteollisuuteen.

 

KryoMikro-hankkeen alustavien selvitysten mukaan teollisia kustannustehokkaita laiteratkaisuja varsinkaan pienten ja keskisuurten yritysten tarpeisiin ei löydy, vaan kryokonsentraatiolaitteistot ovat kalliita ja suunniteltu isojen yritysten käyttöön. Loppuraportissa kerrotaan, että laiteteknisiin haasteisiin haetaan uusia ratkaisuja MITY:n ja Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston yhteishankkeessa ”Pakkaskonsentraatiolaitteiden kehitys teollisiin elintarvikeprosesseihin ja ympäristösovelluksiin, PATE”, joka on saanut myönteisen rahoituspäätöksen Etelä-Savon ja Kainuun maakuntaliitoilta.

 

Lähde ja lisätietoa

Jaakkola, Mari & Mäki, Marianne, 2020, Mikroaaltojen ja kryokonsentraation hyödynnettävyys teollisissa prosesseissa, KryoMikro -hanke. Loppuraportti. Oulun yliopisto, Mittaustekniikan yksikkö, Kajaani


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi