Ajankohtaista

Kunniakirja Matti Veijolalle nokkosen tuotannon kehittämistyöstä


06.11.2019

Kunniakirja Matti Veijola Kuva Tuomo SeppänenSuomen luontoyrittäjyysverkosto ry antoi tunnustusta Matti Veijolalle (Ärmätti Oy) antamalla hänelle 6.11.2019 valtakunnallisilla Luonnontuotepäivillä kunniakirjan nokkosen tuotannon ja jalostuksen uraauurtavasta kehittämistyöstä.  ”Veijolan työ nokkosen tuotannon ja jalostuksen hyväksi on ollut erittäin merkittävää ja ansioitunutta. Haluamme antaa Veijolalle tunnustusta tästä uraauurtavasta pitkäjänteisestä kehittämistyöstä”, Suomen luontoyrittäjyysverkoston toimikunta ja Arktiset Aromit ry:n nimeämä edustaja toteavat tunnustuksen myöntämisestä.

 

Matti Veijolan ajatuksia kunniakirjan saamisesta: ”Kyllähän se mieltä lämmittää, kun saa tunnustusta muiden taholta tehdystä, välillä yksinäisestäkin, työstä”, Matti Veijola kertoo kuullessaan kunniakirjasta.

 

”Minulle on ollut haaste kulkea ns. omia teitä, joita ei vielä ole valmiiksi tallattu. Nokkosen viljely ja sen käsittely ja niihin liittyvä työkulttuuri oli minulle haaste – muuttaa niin käsityövaltainentapa tehokkaammaksi koneiden ja laitteiden avulla. Tämän päämäärän eteen on tehty uusia laitteita ja kehitetty työtapoja. Nyt onkin päästy kahden päivän kiertoon eli joka toinen päivä kerätään uusi kuivauserä. Myös pakastenokkosen ryöppäysvaiheessa tehdään neljä eri työvaihetta samanaikaisesti”, Veijola kertoo jatkaen, ”yksi nokkosen valinnassa kasvatukseen oli sen monipuolinen käyttömahdollisuus, suora ruokakäyttö ja hyvinvointiin liittyvät asiat. Olenkin joskus sanonut, kun on kysytty, miten nokkosen voi hävittää kasvimaalta, että ottakaa ne porkkanat pois ja käyttäkää nokkosta.”

 

Matti Veijola näkee, että luonnontuoteala kehittyy nyt kiihtyvällä tahdilla ja kasvien ja marjojen terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavien yhdisteiden tutkimukseen satsataan. ”Ongelmana on kuitenkin vielä se, että ei voida tuoda julki vaikutuksia, jos ei ole pohjaksi riittävän laajoja tutkimuksia”, Veijola kertoo, ”olen itse esimerkiksi saanut palautetta, että vatsantoiminta on parantunut nokkosmustikan avulla ja virtsa- ja eturauhasvaivat ovat parantuneet nokkoskarpalon avulla ja että nokkonen on auttanut levottomien jalkojen oireisiin tai esimerkiksi erityyppisiin allergioihin.” Veijola onkin pohtinut, miksi nokkonen näyttää vaikuttavan noin laaja-alaisesti. ”Olisiko syy siinä, että nokkonen saa elimistön toimimaan paremmin ja poistaa myös kuona-aineita ja nostaa elimistön normaalisti hapanta PH:ta ja tehostaa vitamiinien ja kivennäisten ottoa muustakin ravinnosta?” Veijola nostaa esille.

 

Ärmätissä on parhaillaan menossa omistajanvaihdos. Uudet omistajat selvittävät luomuun siirtymistä, myös uudet tuoteideat ja niiden kehittäminen on tavoitteissa. Niihin liittyen Ärmätti osallistuu useisiin Oulun yliopiston hankkeisiin.


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi