Ajankohtaista

Luonnontuotealan näkymiä


11.09.2018
Luonnontuotealan näkymät ovat positiiviset, vaikkakin raaka-aineiden saatavuudessa on parannettavaa

Työ- ja elinkeinoministeriö yhdessä Ely-keskuksen kanssa on julkaissut syksyn 2018 eri toimialojen näkymiä. Luonnontuotealan näkymissä kerrotaan luonnontuotealan hyvän vireen jatkuvan. Kotimainen kysyntä ja vienti ovat edelleen kasvussa ja alalla on viime aikoina investoitu kapasiteetin kasvattamiseen rakentamalla lisää pakastustilaa ja uusimalla linjastoja. Kasvua ja investointeja jatkojalostukseen puolestaan jarruttavat raaka-aineen saatavuus ja varmuus siitä, että hankintaketjun toimintatavat ovat ennustettavia myös tulevaisuudessa.

 

Luonnonmarja-alalle epävarmuutta ovat viime vuosina tuoneet poimijoiden saatavuus. Thaimaasta saapuneiden poimijoiden viisumimäärät ovat pienentyneet. Yrittäjät ovat myös pohtineet ottaako poimijoita työsuhteeseen vai ei. Sään puolesta vuosi 2018 oli haastava. Monissa tutuissa poimintapaikoissa ei kuivuuden vuoksi ollut marjoja. Vaikka lopulta vuosi ei sadon suhteen aivan niin huono ollutkaan mitä ajateltiin. Myös sieniyrittäjille viime vuodet ovat olleet arvaamattomia. Toisaalta syksyn lämpö ja sateet voivat vielä tänä vuonna pelastaa monen tilanteen. Yrittäjän riskiä pienentääkin, jos yrityksen valikoimaan kuuluu useita luonnontuotteita. Tulevaisuudessa myös puoliviljely eli esimerkiksi

luonnonkasvien satoa parantavat viljelytoimet lisännevät satovarmuutta.

 

Luomuraaka-aineen kysyntä kasvaa

Suomi on viime vuosina kohottanut imagoaan luonnontuotealalla muun muassa puhtaudella, arktisuudella, pohjoisuudella ja luomulla. Sekä elintarvike- että kosmetiikkamarkkinoilla näillä argumenteilla on onnistuttu saamaan näkyvyyttä ja uusia asiakkuuksia. Luomutuotteiden kysynnän globaali kasvu on heijastunut myös luomuluonnontuotteiden kysyntään, vaikkakin on myönnettävä, että meillä on ollut tarjolla valitettavan vähän jalosteita, joihin on käytetty luomuluonnontuotteita. Yrittäjiltä on tullut viesti luomuraaka-aineen kysynnän kasvamisesta myös luonnontuotealalla ja olisi tarve hyödyntää Suomen metsien sallima luomupotentiaali.

 

Matkailun kasvu avaa uusia mahdollisuuksia luonnontuotealan mikroyrityksille

Suomessa on viime vuosina vietetty matkailun huippuvuosia: sekä uusia yrityksiä että investointeja on syntynyt paljon. Matkailun kasvusta riittää siivua muidenkin alojen yrittäjille. Luonnontuoteala voi tarjota matkailuun sekä suoraan elintarvikkeita, hyvinvointituotteita että monenlaisia luontoon liittyviä palveluita. Matkailijoiden vaatimustaso kasvaa, mutta toisaalta hyvinkin yksinkertaiset ja suomalaisille itsestään selvät aktiviteetit voivat olla ulkomaalaisille elämyksiä. Matkailun ja luonnontuotealan yhteistyössä on vielä kehitettävää. Alan yrittäjiltä toivotaankin jatkossa kehittämisideoita paikallisten luonnontuotteiden ja luonnontuotealaan liittyvien palveluiden tarjonnan parantamiseksi.

 

Luonnontuoteala on heräämässä digiaikaan

Luonnontuotealalla on ollut toistaiseksi vähän alakohtaisia sähköisiä järjestelmiä. Nyt ala on kuitenkin heräämässä siihen, että tarvittaisiin järjestelmiä sekä kerääjien, raaka-aineiden että alkuperätiedon hallintaan. Alustavaa kartoitusta järjestelmän tarpeellisuudesta ja siihen vaadittavista toiminnoista on jo tehty. Järjestelmäkehitystä olisi syytä tehdä lisää koordinoidusti ja yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.

 

Lyhyellä videolla näkymistä kertoo Anne Ristioja

https://www.youtube.com/watch?v=y9ISR-IjTko&feature=youtu.be

 

Myös matkailualan näkymät positiiviset

Majoitusliikkeiden yöpymiset kasvoivat alkuvuonna 2,5 prosenttia vuoden 2017 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Huoneiden käyttöaste oli 54,3 prosenttia. Yöpymisiä kertyi yhteensä 10,3 miljoonaa, joista kotimaisten matkailijoiden yöpymisiä oli 7,1 miljoonaa ja ulkomaisten 3,2 miljoonaa. Alkuvuoden aikana kotimaisten yöpymisten määrä lisääntyi 2,3 prosenttia ja ulkomaisten 3,0 prosenttia. Matkailualan näkymät pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018090534630

 

Lähteet: Valtioneuvoston luonnontuotealan ja matkailunalan julkaisut.

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi