Ajankohtaista

Luonnontuotealan seminaari Ähtärissä


13.02.2023

 

Luonnontuotteet, huoltovarmuus ja omavaraisuus seminaarin aiheina Ähtärissä 21.2.


Suomalaisen puhtaan luonnon antimien, luonnontuotealan ja kotimaisen ruoantuotannon merkitys nousee uudella tavalla esiin muuttuvassa maailmantilanteessa. Ähtärissä hotelli Mesikämmenessä järjestettävässä seminaarissa kuullaan mm. maanpuolustuksen ja luonnontuotealan asiantuntijoita ja saadaan tietoa CAP27-kauden tukimuodoista.

 

Seminaarin aluksi kuullaan puolustusministeri Mikko Savolan päivän aihetta käsittelevä tervehdys, jonka jälkeen Insinöörieverstiluutnantti Vesa Kivelä kertoo Suomen turvallisuusympäristöön vaikuttavista tekijöistä ja merkittävimmistä turvallisuusuhkista, jotka koskettavat suomalaisia kansakuntana.

 

-Käyn läpi yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja, jotka pitävät turvallisen arjen rattaat pyörimässä. Esimerkiksi huoltovarmuusorganisaatio on verkosto, joka työskentelee yhdessä Suomen toimintakyvyn ja sen edellyttämän huoltovarmuuden hyväksi. Alkutuotantopooli puolestaan varmistaa maatalouden tuotantoedellytysten jatkuvuuden kaikissa olosuhteissa. Henkilövaraamisen (VAP) avulla yritykset voivat varata henkilöstöään elintärkeiden toimintojen turvaamiseksi, Kivelä avaa puheenvuoronsa keskeistä sisältöä.

 

Luonnontuotteet poikkeusaikojen resurssina

 

Taustoituksen jälkeen tutustutaan luonnontuotealan merkitykseen poikkeusaikojen resurssina. Aana Vainio kertoo Suomen luonnontuotteiden mahdollisuuksista.

 

– Etenkin pohjoisen lyhyessä, mutta valoisassa kesässä kasvaneiden kasvien laatu on yleensä erinomainen. Keruutuotteista saadaan paitsi ihmisille ravinteikasta syötävää, myös aineksia rohtoihin, rehuihin, lisäravinteisiin ja kosmetiikkaan. Keruutuotteita voidaan hyödyntää myös väriaineina ja liima-aineina, Vainio kertoo. Luonnontuotteiden arvostus on nousussa ja edeltävien sukupolvien oppeja hyödynnetään aiempaa paremmin. Toisaalta tuoreet tutkimustulokset tuovat jatkuvasti uutta tietoa aiheesta.

 

– Pihkan parantavat ominaisuudet ovat hyvä esimerkki uudelleen jalostettuna käyttöön otetusta vanhasta tiedosta. Marjojen vitamiinit ja kuidut ovat olleet kauan tiedossa ja esillä, mutta esimerkiksi marjojen siementen hyviä öljyjä on toistaiseksi hyödynnetty suhteellisen vähän, Vainio kertoo esimerkkejä.

 

Kivelän ja Vainion esitysten lisäksi Marko Ämmälä Suomen metsäkeskuksesta kertoo puheenvuorossaan luonnontuotealan yleisestä tilannekuvasta ja Arja Raatikainen käy läpi luonnontuotealan kausityövoimakysymyksiä. Luonnontuotteista metsäkoulutuksen osana kertoo Johanna Salla-Uitto Sedu Tuomarniemestä. Loppukeskustelun ja yhteenvedon seminaarista vetää Risto Lauhanen Seinäjoen Ammattikorkeakoulusta.

 

Iltapäivällä on mahdollisuus osallistua työpajoihin, joissa käsitellään luonnontuotealan koulutustarpeita, jatkotoimenpiteiden suunnittelua, yritystoiminnan toiveita ja vaatimuksia sekä kriisitilanteita ja niistä johtuvia toimenpiteitä. Seminaari päättyy Paula Erkkilän (Leader Kuudestaan) ja Matti Jaskarin (Leader Yhyres) rahoituskauden 2023-2027 tukia käsittelevään puheenvuoroon.

 

Lisätiedot ja ilmoittautuminen oheisesta linkistä;

https://www.lyyti.fi/reg/Luonnontuotealan_seminaari_Ahtari_4779

 

Suvi-hankkeessa tehdään kansainvälistä yhteistyötä luonnontuotealalla

 

Leader Kuudestaan, Leader Yhyres ja virolainen Põlvamaa Partnerluskogu tekevät yhteistyötä luonnontuotealan liiketoiminnan kehittämiseksi ja alan tiedonvaihdon lisäämiseksi. Käytännön toimia paikallisesti Leader-ryhmien alueilla tekevät Suomen metsäkeskus ja Seinäjoen Ammattikorkeakoulu. Suvi-hanketta tehdään Leader-rahoituksella, päärahoittajina ovat Leader Kuudestaan ja Leader Yhyres. Seminaari on yksi hankkeen toimenpiteistä.

 

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi