Ajankohtaista

Luontoyrittäjyyden tunnustuspalkinnot jaettiin


10.11.2022

Neljättä kertaa jaettavien luontoyrittäjyyden tunnustuspalkintojen saajat julkistettiin valtakunnallisilla Luonnontuotepäivillä Mikkelissä. Vuoden 2022 luontoyritys on Ravintorengas Oy Siikaisista Satakunnasta. Vuoden luonnontuotetoimijaksi puolestaan valittiin KÄÄPÄ BioTech Oy Lohjalta Uudeltamaalta. Lisäksi muistettiin kunniamaininnalla luonnontuotealalla ansioitunutta metsänomistajaa ja luontoyrittäjää Heini Katajistoa Sysmästä.

 

Vuoden 2022 luontoyritys on Ravintorengas Oy

Vuoden luontoyritys -tunnustus myönnettiin luonnontuotealalla uraauurtavaa työtä tehneelle Ravintorengas Oy:lle. Yritys on yksi alalla pitkäaikaisimmin ja näkyvimmin toimineista yrityksistä Suomessa. Kari ja Tuija Herttuan 1970-luvun lopulla perustama yritys on toimintansa alusta lähtien valmistanut Karin Havupuu-uutejuomaa, joka valmistetaan puhtaasta lähdevedestä sekä nuoren männyn kuoresta ja nilasta. Tutkimusten mukaan runsaasti fenolisia yhdisteitä sisältävä juoma valittiin vuonna 2021 Vuoden terveystuotteeksi. Voitto oli tuotteelle jo kolmas.

 

Perheyrityksen toimintaa on viime vuosina ryhdytty kehittämään ja uudistamaan aktiivisesti muun muassa sukupolvenvaihdoksen myötä. Yrityksen ohjissa on nykyään perheen tytär Sanna Herttua-Laiho.
- Olemme valmistaneet Karin Havupuu-uutejuomaa tällä samalla Kosken metsätilalla Siikaisissa pian 50 vuoden ajan, joten perinteet ovat läsnä kaikessa tekemisessämme. Silti olemme kyenneet uudistumaan ja pyrimmekin rohkeasti kohti uusia haasteita. Saimme esimerkiksi pari vuotta sitten kansainvälisen FSSC 22000 -laatusertifikaatin, jonka myötä tuotantomme laatu voidaan todentaa myös kansainvälisesti, kertoo toimitusjohtaja Sanna Herttua-Laiho.

 

Ravintorenkaan tuotteissaan käyttämä männyn kuori ja nila on luomusertifioitua. Raaka-aine tulee läheisiltä metsätiloilta ja sitä käsitellään alusta asti elintarvikkeena.
- Puhdas luonto ja elinvoimaiset metsät ovat meille elinehto. Uskomme, että luomusertifioiduilla metsillä on suuri arvo, jota ei vielä täysin ymmärretä. Meille suomalaisille arkipäiväisiltä tuntuvat asiat ovat kuitenkin monelle muulle pelkkää utopiaa.
Luomusertifioiduista metsistä olisi mahdollista kerätä paljon muitakin luonnontuotteita, sillä hyvin hoidetut metsät tuottavat paljon esimerkiksi marja- ja sienisatoa, Herttua-Laiho kertoo.

 

Luomusertifioitua havupuu-uutejuomaa myydään ympäri Suomen useissa sadoissa eri liikkeissä ja verkkokaupoissa. Nykyisin Ravintorengas valmistaa männynkuoriuutteesta myös Pinena-kapseleita ja -tabletteja. Tähtäimessä on kasvattaa myös vientiä.
- Haluamme tuoda metsän ja sen vaikutukset ihan jokaisen saataville, vaikka sitten pullosta tai purkista nautittuna, Sanna Herttua-Laiho toteaa lopuksi.

 

Vuoden 2022 luonnontuotetoimija on KÄÄPÄ BioTech Oy

Vuoden 2022 luonnontuotetoimija -tunnustus myönnettiin KÄÄPÄ Biotech Oy:lle, joka tutkii, innovoi ja kehittää ratkaisuja sienien käyttöön luoden uusia mahdollisuuksia maaseudun yritystoiminnalle. KÄÄPÄ Biotech Oy:n toimintamalli, joka korostaa vastuullista metsänhoitoa ja luotettavaa, jäljitettävää raaka-aineen tuotantoa, toimii tulevaisuuden markkinoiden edellyttämällä tavalla.


Yrityskokonaisuuteen kuuluva metsäliiketoimintayksikkö KÄÄPÄ Forest edistää metsien monipuolista käyttöä ja luomupakurin metsäviljelyä sekä hallinnoi maailman suurinta pakurin viljelyverkostoa. KÄÄPÄ Mushrooms on suomalaisista funktionaalisista sienistä valmistettu loppukuluttajille suunnattu brändi. Tukkumyyntijaosto Nordic Mushrooms myy sieniuutteita kansainvälisille ravintolisä-, kosmetiikka- ja eläinruokatoimialoille. KÄÄPÄn kuluttajatuotteet ja raaka-ainemyynti lisäävät suomalaisen pakurin lisäksi myös suomalaisten sienien, yrttien ja muiden metsän antimien arvostusta ja kysyntää. Yritys on aktiivinen ja yhteistyötä tekevä toimija luonnontuotealan verkostoissa sekä kotimaassa että vientitoiminnassa.


- KÄÄPÄ Biotech on toimialallaan edelläkävijä - niin sienitieteellisten innovaatioiden kaupallistajana kuin tuoteinnovaatioidenkin kehittämisessä. Ihmisten ja ympäristön hyvinvointi on kaiken toimintamme ytimessä. Tuotekehityksemme taustalla on uusin tieteellinen tutkimustieto ja toimialan johtavat tuotantomenetelmät. Yrityksemme on vahvassa kasvuvaiheessa ja yhteistyöverkostomme laajenee kansainvälisesti koko ajan. Voimme olla ylpeitä laadukkaista suomalaisista raaka-aineistamme ja suomalaisesta osaamisesta, jotka ovat menestyksemme ja kasvavan vientikysynnän taustalla, kertoo KÄÄPÄ Biotechin kaupallinen johtaja Otso Mursula.


Kunniamaininta luonnontuotealan aktiiville Heini Katajistolle

Heini Katajisto on luontoyrittäjä ja metsänomistaja, joka on aktiivisesti tarttunut metsien erilaisiin ja uusiinkin mahdollisuuksiin. Sysmässä Päijät-Hämeessä sijaitsevan yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa joulukuuset, havut, mahla, kuusenkerkät sekä erilaiset luonnonkasvit. Tarjontaa on myös opaspalveluissa. Katajisto on ensimmäisiä yksityismetsänomistajia, joka on lähtenyt sertifioimaan metsänsä luomukeruualueiksi. Monia raaka-aineita onkin ollut mahdollista toimittaa luomulaatuisena eteenpäin. Katajisto on lisäksi toiminut aktiivisesti mukana eri järjestöissä, verkostoissa ja hankkeissa uutta oppia hakien, mutta myös jakaen tietojaan ja kokemuksiaan auliisti eteenpäin. Luontoyrittäjyysverkoston lisäksi Katajisto on ollut pitkään Joulupuuseuran kantavia voimia.


Tunnustuksilla muistetaan luontoalan yrittäjyyden kasvun tekijöitä ja mahdollistajia

Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n (www.aitoluonto.fi) perustamalla Vuoden luontoyritys - tunnustuksella palkitaan vuosittain luontoyritys, joka toiminut alalla ansiokkaasti tai toiminnallaan nostanut luontoalan yrittäjyyttä tuotteineen tai palveluineen merkittävästi esille. Vuoden luonnontuotetoimija -tunnustuspalkinnon puolestaan saa vuosittain henkilö, yritys tai organisaatio, joka on toiminut ansiokkaasti luonnontuotealan edistämiseksi. Kunniamainintoja voidaan myöntää myös muille luontoalalla ansioituneille. Valinnat tekee Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n hallituksen nimeämä toimikunta, jossa on mukana Arktiset Aromit ry:n edustaja. Tunnustuspalkinnot jaettiin valtakunnallisilla Luonnontuotepäivillä Mikkelissä 9.11.2022.

 

Lisätiedot:
Juha Rutanen, Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry, puh. 040 5737 568,
juha.rutanen@aitoluonto.fi, https://www.aitoluonto.fi/
Sanna Herttua-Laiho, toimitusjohtaja, Ravintorengas Oy, puh. 040 705 3502,
sanna.herttua@ravintorengas.fi, https://www.karinhavu.fi/
Otso Mursula, kaupallinen johtaja, KÄÄPÄ BioTech Oy, puh. 040 867 6641,
otso@kaapabiotech.com, https://www.kaapabiotech.com/
Heini Katajisto, puh. 040 738 1341, heini@katajisto.fi, https://katajisto.fi/


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi