Ajankohtaista

Luontoyrittäjyyden tunnustuspalkinnot jaettiin


04.11.2021

 

Kolmatta kertaa jaettavien luontoyrittäjyyden tunnustuspalkintojen saajat julkistettiin valtakunnallisilla Luonnontuotepäivillä Äkäslompolossa. Vuoden 2021 luontoyritys on Arctic Warriors Oy Rovaniemeltä. Vuoden luonnontuotetoimijaksi puolestaan valittiin Suomen 4H-järjestö. Lisäksi muistettiin luonnontuotealalla ansioituneita Irja Mäkitaloa ja Anneli Tahvosta.

 

 

Vuoden 2021 luontoyritys on Arctic Warriors Oy

 

Arctic Warriors Oy:n toimitusjohtaja Katja Misikangas

(Kuva Arctic Warriors)

Vuoden luontoyritys -tunnustus myönnetään lappilaisia yrttejä ja marjoja jalostavalle Arctic Warriors Oy:lle. Yritys on innovatiivisella työllään ja laadukkailla tuotteillaan noussut alan kärkiyritysten joukkoon Suomessa. Myös markkinoinnissa yritys on alan edelläkävijöitä. Kasvuun ja tuotekehitykseen yritys hakee pohjaa osallistumalla aktiivisesti erilaisiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin. Toiminnan juuret Rovaniemen Narkauksen kylällä eivät ole kuitenkaan unohtuneet matkan varrella, esimerkiksi lähituotanto, viljelijät ja kerääjät ovat yrityksellä arvossaan.

 

Yrityksen toimitusjohtaja Katja Misikangas on aktiivisesti osallistunut luontoyrittäjyyden edistämiseen niin Lapissa kuin koko Suomessa. Nyt koronapandemian aikana Katja ja Arctic Warriors Oy ovat rakentaneet näkyvästi paikallista yhteistyötä. Peruuntuneet myyntitapahtumat korvattiin viemällä messut menestyksekkäästi verkkoon yhdessä alueen muiden yritysten kanssa. 

 

 

 

”Olen erittäin otettu tästä kunniasta!”, Katja Misikangas kiittää. ”Luonnontuoteala on tullut veriini jo äidin maidosta ja olenkin saanut seurata alan kehittymistä jo äitini luonnontuotealan yrityksen ajoista tähän päivään. Näen Suomella ja Lapilla valtavan potentiaalin olla ensinnäkin merkittävä raaka-aineiden tuottaja, mutta myös tuotteiden jalostaja globaalissa kaupankäynnissä.”, Misikangas visioi.

 

”Tavoitteiden toteutuminen tarvitsee sitä, että päättäjät ja viranomaiset tukevat päätöksillään alan kasvua ja myös rohkeita yrityksiä, jotka uskovat huomiseen. Arctic Warriors aikoo jatkossakin viedä alaa eteenpäin ja olla myös muiden yritysten kasvutarinaa tukemassa. Tällaiset palkinnot kannustavat eteenpäin suurissa haaveissa!”, Misikangas iloitsee.

 

 

Vuoden 2021 luonnontuotetoimija on 4H-järjestö

 

  4H-järjestön Satosankarit-toiminnasta (kuva 4H)

4H-järjestö on jo vuosien ajan tehnyt merkittävää työtä luonnontuotteiden talteenotossa ja alan kehittämisessä ansaiten näin Vuoden luonnontuotetoimija -tunnustuksen. 4H-järjestö on aktiivinen luonnontuotealan hanketoimija ja kehittäjä niin aluetasolla kuin valtakunnallisesti muun muassa levittäen luonnontuotetietoutta nuorille ja ponnistellen luomukeruualueiden laajentamiseksi. Toiminnan merkitys on korostunut nyt koronapandemian aikana.

 

Kesästä 2020 alkaen metsämarjojen osto- ja välitystoiminta keskittyi Satosankarit-toiminnan alle. Vuonna 2021 paikalliset 4H-yhdistykset työllistivät nuoria 42 marja-aseman hoitajina, järjestivät perehdytystä ja neuvontaa uusille metsämarjojen kerääjille sekä kannustivat mukaan metsämarjojen keruurinkeihin. Satosankarit-marjaretket ovat innostaneet jo lähes 3000 henkilöä metsään.

 

”4H-järjestöllä on pitkät perinteet luonnontuotealan toimijana. Viime vuosina olemme korostaneet asiassa entistä vahvemmin myös nuorten 4H-yrittäjyyttä. Nuoret ovatkin ilahduttavasti perehtyneet esimerkiksi villiyrttien maailmaan ja perustaneet aiheeseen liittyviä 4H-yrityksiä.”, toteaa Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

 

”Korona-aika on haastanut monella tapaa marjateollisuutta muun muassa raaka-aineen saannin osalta. 4H-järjestö kehitti teollisuuden avuksi Satosankarit-toimintamallin, jolla saatiin kerättyä merkittävä määrä luonnonmarjoja teollisuuden tarpeisiin. Lisäksi toiminnalla innostettiin tuhansia lapsia ja nuoria poimimaan luonnonmarjoja.”, Alakoski jatkaa.

 

”Uskomme 4H-järjestössä, että tulevaisuudessa entistä useampi nuori voi hankkia omaa rahaa luonnontuotealalla esimerkiksi 4H-yrittäjänä tai työllistymällä Satosankarit-marja-asemille. Tulemme olemaan jatkossakin aktiivinen toimija eri hankehauissa, jotta voimme entisestään kehittää ja kasvattaa luonnontuotealan toimintaamme sekä innostaa yhä useampia nuoria alalle. Vuoden luonnontuotetoimija -palkinto on tärkeä tunnustus koko 4H-järjestölle, mistä lämmin kiitos Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:lle. ”, Alakoski summaa.

 

 

Kunniakirjat luonnontuotealalla ansioituneille Irja Mäkitalolle ja Anneli Tahvoselle

 

Irja Mäkitalo saa tunnustuksen täydellä sydämellä tehdystä, arvokkaasta ja pitkäjänteisestä luonnontuotealan kehittämistyöstä. Irjalla oli vuosien ajan keskeinen rooli alan kehittäjänä ja verkostoijana niin Lapissa kuin valtakunnallisesti. Irjan vankka asiantuntemus luonnontuotteista, erityisesti yrteistä vaikutuksineen, antaa mallia tuleville luonnontuotekehittäjille. Ja panosta luonnontuotealalle Irjalla riittää annettavaksi edelleenkin.

 

Anneli Tahvonen on kehittänyt Lapin luonnon antimista herkullisia elintarvikkeita jo yli 20 vuoden ajan. Hän on myös innovoinut erilaisia keräys- ja viljelytekniikoita yrttien tehokkaaseen hyödyntämiseen. Anneli on luonut vakaan perinteisiin, laadukkaisiin ja puhtaisiin raaka-aineisiin perustuvan Annelin Yrtit & Karkit Oy -yrityksen, joka saa jatkumoa jo toisessa sukupolvessa. Hän on oikea ”yrttihullu” ja jakaa tietotaitoaan auliisti sitä kysyville.

 

 

Tunnustuksilla muistetaan luontoalan yrittäjyyden kasvun tekijöitä ja mahdollistajia

 

Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n (www.aitoluonto.fi) perustamalla Vuoden luontoyritys -tunnustuksella palkitaan vuosittain luontoyritys, joka toiminut alalla ansiokkaasti tai toiminnallaan nostanut luontoalan yrittäjyyttä tuotteineen tai palveluineen merkittävästi esille. Vuoden luonnontuotetoimija -tunnustuspalkinnon puolestaan saa vuosittain henkilö, yritys tai organisaatio, joka on toiminut ansiokkaasti luonnontuotealan edistämiseksi. Kunniamainintoja voidaan myöntää myös muille luontoalalla ansioituneille. Valinnat tekee Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n hallituksen nimeämä toimikunta, jossa on mukana Arktiset Aromit ry:n edustaja. Tunnustuspalkinto jaettiin valtakunnallisilla Luonnontuotepäivillä Äkäslompolossa 3.11.2021.

 

 

Lisätiedot:

Juha Rutanen, Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry, puh. 040 5737 568, juha.rutanen@aitoluonto.fi

Katja Misikangas, Arctic Warriors Oy, puh. 040 039 1656, katja.misikangas@arcticwarriors.fi

Tomi Alakoski, Suomen 4H-lliitto ry, puh. 040 501 5307, tomi.alakoski@4h.fi

Irja Mäkitalo, irja.makitalo@gmail.com

Anneli Tahvonen, Annelin Yrtit & Karkit Oy, puh. 040 594 1998, posti@annelin.net

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi