Ajankohtaista

Marjasatoennusteisiin tarkkuutta


02.06.2022
Mallinnusta ja satokarttoja – marjasatoennusteisiin tarkkuutta Luken ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyöllä

Luonnonvarakeskus (Luke) ja Ilmatieteen laitos yhdistävät aineistonsa kesäsäiden ja marjasatojen välisen yhteyden tarkemmaksi selvittämiseksi kaksivuotisessa MARJASÄÄ-hankkeessa. Aineistoja yhdistämällä tuotetaan säätekijöihin perustuvia marjasatomalleja, joita voidaan edelleen hyödyntää tarkempien marjasatoennusteiden laadinnassa.

 

Metsämarjojen satonäkymät ovat säiden ohella tärkeä kesäinen puheenaihe. Näiden välillä onkin kiinteä yhteys, sillä kasvukauden aikaiset sääolot ovat keskeinen tekijä antoisalle marjavuodelle tai marjakadolle.

 

– Marjasatoihin vaikuttavat säätekijät tunnetaan kuvailevalla tasolla aika hyvin. Nyt meillä on Luken marjasatoseurannan ja Ilmatieteen laitoksen sääseurannan ansiosta käytössämme laajat aineistot säätietoihin perustuvien marjasatomallien pohjaksi, kertoo Luken erikoistutkija Rainer Peltola.

 

– Luken laatimat marjasatoennusteet voidaan visualisoida konkreettisiksi satokartoiksi yhdistämällä satomallit Ilmatieteen laitoksen hila-aineistoihin. Parhaimmillaan voidaan päästä jopa yhden neliökilometrin tarkkuuksiin, jatkaa meteorologi Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta.

 

Maastotyö tukee mallinnusta – seuraa marjapartion matkaa somessa #Marjapartio

Mallit ovat tärkeitä, mutta ne eivät yksin riitä. – Mallien toimivuus pitää tarkistaa, eikä siihen ole mitään muuta keinoa kuin vetää kumisaappaat jalkaan ja mennä metsään tutkimaan tilannetta, Peltola toteaa.

 

MARJASÄÄ-hankkeen maastotöitä tekee kaksi biologisten tieteiden opiskelijaa, jotka työskentelevät Savon, Kainuun ja Lapin alueilla. He raportoivat marjasatotilanteesta paitsi Luken ja Ilmatieteen laitoksen tutkijoille, myös suurelle yleisölle sosiaalisen median kanavien kautta.  

 

Edellä mainittujen alueiden satonäkymistä kiinnostuneiden kannattaakin seurata Luken Instagram-tiliä @luonnonvarakeskus ja tunnistetta #Marjapartio

 

Myös Luken ja Suomen 4H:n välinen marjasatoseurannan yhteistyö jatkuu edellisten vuosien tavoin. Näitä havaintoja voi kuka hyvänsä tutkia osoitteessa marjahavainnot.fi.

 

MARJASÄÄ-hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta Lapin, Pohjois- Pohjanmaan, Kainuun ja Pohjois- Karjalan ELY-keskukset.

 

Luonnonmarjojen satoseurannat ja ennusteet

 

lähde


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi