Ajankohtaista

Marjauutteesta apu superbakteereihin


03.12.2018

VTT:n tekemässä tutkimuksessa todettiin suomalaisten marjojen antimikrobisten yhdisteiden olevan tehokkaita taistelussa superbakteereita vastaan. Vaikeimpien antibiooteille vastustuskyisten mikrobien, kuten MRSA, eliminoimiseen haettiin ratkaisua VTT:n Natures-projektissa. Projektissa tutkittiin suomalaisten marjojen - lakan, vadelman ja mesimarjan - sisältämien luontaisten antimikrobisten yhdisteiden tehoa superbakteereiden nitistämisessä sekä kehitetiin teknologiaa yhdisteiden rikastamiseksi marjakasveista.

 

Natures-Projektin aikana testattiin voisivatko marjan siemenen pinnalla olevat yhdisteet estää mikrobien kasvua iholla. Osoittautui, että valmistettu marjauute on erittäin tehokas antibiooteille vastustuskykyisiä mikrobeja vastaan. Jo hyvin pieni pitoisuus pystyi nitistämään lähes kokonaan MRSA-bakteerin iholta. Hyvää uutteessa oli myös se, että se ei tuhonnut ihon hyödyllistä bakteerikantaa. Marjauutteella voitiin myös aktivoida uudelleen antibiootit, jotka oli menettäneet tehonsa mikrobeja vastaan.

 

Antimikrobisille marjauutteille olisi runsaasti käyttömahdollisuuksia mm. terveydenhuollon parissa. Uutteita voitaisiin hyödyntää niin kirurgisten operaatioiden esivalmisteluissa, ihon infektioiden ehkäisemisessä kuin haavojen paranemisen tukena. Uutetta voitaisiin valmistaa marjojen käytön sivuvirroista. Eli siemenistä, jotka jäävät käyttämättä, kun marjoista puristetaan mehua elintarvikekäyttöön.

 

Lähde: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi