Ajankohtaista

Metsäsieniä poimimaan – myös luomuna!


23.09.2022

Sienikausi jatkuu yhä, ja vielä ennättää tutustua uusiin ruokasieniin. Sienisadostamme otetaan talteen arviolta vain yksi prosentti, joten petrattavaa on! Tänään Euroopan unionin luomutuotannon päivänä 23.9.2022 on hyvä muistaa, että myös metsäsieniämme voidaan kerätä luomuna laajoilta luomukeruualueiltamme.

 

Me suomalaiset olemme innokkaita sienestäjiä, mutta usein koppaan ja keittiöön päätyvät vain muutamat harvat lajit. Metsissämme kasvaa iso joukko hyviä ruokasieniä, jotka on helppo tunnistaa ja joista useimmat voi valmistaa helposti ruoaksi suoraan, ilman esikäsittelyä.

 

Juuri ilmestyneen sienioppaan avulla on helppo laajentaa kodeissa käytettävää sienivalikoimaa. Oppaassa on vinkit 19 suositeltavan ruokasienen tunnistamiseen ja käsittelyyn. Lisäksi siitä löytyy linkit lisätietoihin ja resepteihin. Opas sopii hyvin perusoppaaksi ja innostajaksi sieniretkille. Sen avulla sienten käyttöä voi lisätä paitsi satokaudella, myös ympärivuotisesti. Oppaan toteuttivat yhteistyössä Arktiset Aromit ry ja Marttaliitto ry.

 

Sienet ovat kevyttä ja terveellistä ravintoa

Sienet ovat  ympäristön kannalta kestävä valinta, sillä ne kasvavat ilman kastelua, lannoitusta tai torjunta-aineita. Sienet on hyvä muistaa myös tavoiteltaessa omavaraisuusasteen nostoa tai varautumista poikkeusoloihin.

 

Kaupallisesti tärkeimpiä ruokasieniämme ovat herkkutatti, rouskut, kantarelli, suppilovahvero ja korvasieni. Luomuna metsäsieniä ei juurikaan saada markkinoille, vaikka metsissämme on sertifioituja luomukeruualueita peräti 7,9 miljoonaa hehtaaria. Luomukeruualueiden laajentamiseksi ja käytön lisäämiseksi on käynnissä Luomua metsäluonnosta -hanke. Sitä toteuttavat Suomen metsäkeskus, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Arktiset Aromit ry.

 

Lisätietoa luomusertifioinnista löytyy hankkeen sivuilta https://www.metsakeskus.fi/fi/hankkeet/lume 

Sienioppaan voi ladata tästä linkistä (avautuu uuteen ikkunaan).

 

Lisätietoja:

Birgitta Partanen, birgitta.partanen@arktisetaromit.fi, p. 040 580 1186


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi