Ajankohtaista

Metsästä monituotebisnestä päätökseen - LuoPPo jatkaa


22.10.2021
Metsästä monituotebisnestä – kasvavia tuloja luonnontuotteista ja luontopalveluista Pohjois-Pohjamaalla

 

Luonto on meille Suomessa rikkaus. Luonnontuotteet ja luontopalvelut ovat monille arkinen asia ja hyvinvoinnin lähde, mutta myös mahdollisuus yritystoiminnalle. Pohjois-Pohjanmaalla on pitkät perinteet luonnontuotteiden talteenotossa ja luontomatkailussa.

 

Metsästä monituotebisnestä päätökseen

 

Syyskuussa päättynyt Metsästä monituotebisnestä -hanke kehitti Pohjois-Pohjanmaalla luontoalan toimintaa reilun kahden vuoden ajan.  Potentiaalia alueelta löytyy: tarjolla on monenlaisia luonnontuotteita, innostusta keruutoiminnan organisointiin, ahkeria kerääjiä, luontokohteita ja reittejä – paikkoja, joissa nauttia luonnosta ja sen antimista. Markkinoiden kehittymättömyys näkyy vielä, mutta potentiaali on tunnistettu. Tiedon ja verkostoitumisen avulla on hyvät mahdollisuudet kasvuun.

 

Yhteistyöverkostot avain kasvuun

 

Monituotemetsänomistajien innostamiseksi tehty työ on ollut aktiivista, tilaisuuksiin osallistui yli 400 metsänomistajaa. Vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä, jotta luonnontuotteet nähdään metsänomistajien keskuudessa kiinnostavina tuotteina myös kaupallisesti.

 

Metsäkeskuksen hankekumppani Oulun 4H on pitkän linjan toimija luonnontuotteiden talteenotossa. Keruuverkosto, jota 4H-yhdistysten ja luonnontuoteyritysten kanssa laajennettiin, osoitti vahvuutensa kuusenkerkän talteenotossa. Vuonna 2020 kerkkää kerättiin 1300 kiloa ja myös 2021 saatiin tuhannen kilon raja rikki. Keruutuloja alueelle saatiin Oulun 4H luonnontuotteiden välitystoiminnassa yli 60 000 € ja sen lisäksi tulee vielä alueen yrittäjien omien tuotteiden valmistus- ja myyntitulot.

 

LuoPPo jatkaa

 

Metsästä monituotebisnestä -hankkeen ohjausryhmän palautteessa hanke sai kiitosta aktiivisesta toiminnasta koronasta huolimatta. Kiitosta tuli myös eri medioiden hyödyntämisestä sekä raikkaasta some-viestinnästä. Tästä on hyvä jatkaa kehitystyötä Metsäkeskuksen ja Oulun 4H:n yhteisellä Luonnontuotteet ja luontopalvelut kasvuun Pohjois-Pohjanmaalla (LuoPPo) -hankkeella: Panostaen tiedotukseen paikallisissa yhteistyöverkostoissa ja pitäen toimijoita ajan tasalla markkinoiden kehittymisestä. Edistäen luomulaatua, joka mahdollistaa luonnontuotteissakin lisäarvon. Tukemalla luontokohteiden käyttömahdollisuuksia hyvinvointi- ja matkailupalveluissa.

 

 

https://www.metsakeskus.fi/fi/hankkeet/luoppo


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi