Ajankohtaista

MoreNPBiz-hanke


14.02.2019

Kuva MoreNPBiz-hanke

 

Vuoden 2019 alusta käynnistynyt MoreNPBiz-hanke (More Natural Product Business by Enhanced Quality and Energy Efficiency of Drying) keskittyy luonnontuoteyritysten kilpailukyvyn parantamiseen edistämällä energiatehokasta kuivausta ja kasvien laaduntodentamismenetelmiä. Vuoden 2020 loppuun asti kestävän hankkeen aikana yrityksillä on mahdollista päästä mukaan kuivauksen kehittämiseen.

 

Kyseisessä Interreg nord- hankkeessa on tarkoitus kartoittaa hukkaenergialähdekohteita, joita ovat esimerkiksi maatilat, leipomot tai kesällä käyttämättömät hakelämpölaitokset, joita voitaisiin hyödyntää myös kuivaukseen. Hankkeen aikana tehdään myös laskelmia siitä, mitkä ovat tarkalleen ottaen niitä laitoksia, joista riittää hukkaenergiaa kuivaamiseen.

 

Centria ammattikorkeakoulu toimii hankkeen koordinaattorina. – Vastaamme hankkeessa laaduntodentamismenetelmistä. Määritämme esimerkiksi kuivattavien kasvien tehoainepitoisuudet ennen ja jälkeen kuivauksen. Kuivattujen kasvien laadun todentamisen perusteella tuotteita on mahdollista myydä premium-tuotteina. Koska aika on rajallinen, tutkimme hankkeen aikana ainakin kolmen kasvin eli koivunlehden, ruusujuuren ja nokkosen tehoainepitoisuuksia, kertoo projektipäällikkö Leena Favén. Oulun ammattikorkeakoulu on mukana hankkeessa tuoden siihen kuivausasiantuntemuksensa ja paneutuen kuivausprosessien sekä kuivauslaitteen kehittämiseen. Se rakentaa hanketta varten myös mobiilikuivauslaitteen, jolla tullaan esittelemään kuivausta. Kolmas hankekumppani eli Luulajan teknillinen yliopisto tekee puolestaan prosessin mallintamista ja simulointia sekä laskentaa kuivausprosesseista. Neljännen hankekumppanin eli Hushållningssällskapetin päätehtävä on rakentaa kuivausprosessin laadun kehittämistä varten liikuteltava demokuivauslaite, jolla voidaan suorittaa tarvittavat kuivausdemot ja välittää tietoa Pohjois-Ruotsissa luonnontuotealan liiketoimintamahdollisuuksista.

 

Hankkeella on paljon kohdeyrityksiä sekä Suomesta että Ruotsista. Kohdeyritykset ovat muun muassa erikoiskasviviljelijöitä, maanviljelijöitä, marjajalostajia, osuuskuntia, kauppapuutarhoja, luonnontuote- ja luonnonkosmetiikka-alan yrityksiä.

 

Hankkeen loppuvaiheessa pyrimme löytämään kumppanuusmalleja energiatuottajien ja kuivaajien välille, uusia liiketoimintamahdollisuuksia raaka-ainetuottajille ja jalostajille sekä rajat ylittävää yhteistyötä pohjoisessa. – Tavoitteenamme on saattaa yhteen potentiaaliset yrittäjät, jotka voisivat hyötyä yhteistyöstä. Hanke on avoin kaikille ja tähän saa tulla mukaan, jos on esimerkiksi jokin tarve liittyen kuivaukseen tai vaikkapa hukkaenergiakohde olemassa, täydentää Favén.

 

Toteutusaika: 1/2019 – 12/2020

Rahoittajat: Interreg pohjoinen, Lapin liitto, Region Norrbotten, Kaustisen seutukunta

 

Lähde: MoreNPBiz-hanke

Hankkeen esitteeseen voit tutustua tästä.


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi