Ajankohtaista

PAKURIKÄÄVÄLLÄ TUOTTOA METSÄSTÄ - Tutustu pakurin viljelyyn


04.04.2022
Pakurilla on kova kysyntä ja sen viljelyllä huimat tuotto-odotukset

Mahla- koivun eliksiiristä lisäarvoa maaseudulle- hankkeessa perehdytään myös pakurin viljelyyn ja kaupalliseen hyödyntämiseen.

 

Pakurin käyttö lisääntyy yhä maailmalla ja sen myötä myös kysyntä Suomessa. Luonnon pakuri alkaa hiljalleen ehtyä. Kysyntään vastaaminen edellyttää pakurin viljelyn lisäämistä runsaasti. Tällä hetkellä pakuria on ympätty koko Suomessa arvioiden mukaan noin 1000 hehtaarille. Ensimmäiset sadot ovat valmiina korjattavaksi muutaman vuoden kuluttua. Aika ymppäyksestä ensimmäisen sadon saantiin kestää noin 10 vuotta.

 

Pakurin viljelyn hehtaarikohtainen bruttotulo ensimmäisestä sadosta on n. 22 400 euroa silloin kun pakuria ympätään hehtaarille 400 runkoon. Hehtaarikohtaisena satoennusteena on käytetty 640 kg kuivattua pakuria. Tällä hetkellä kuivatusta pakurista maksetaan noin 35 e/kg. Investointikustannukset ovat noin 4000- 7000 e/ha, joka riippuu eniten siitä toteutetaanko ymppäys ostopalveluna vai omana työnä. Kustannuksia tulee myös korjuusta, kuivauksesta ja kuljetuksesta. Pakuri tuottaa mahdollisesti useamman sadon.

 

Suomessa toimii Pro Pakuri Finland ry, joka tekee työtä pääasiassa pakurin arvoketjun kehittämisen eteen. Yhdistyksen painopiste on kansainvälisen tuotebrändin luomisessa ja aktiivisuudessa kansainvälisillä markkinoilla. Yhdistyksen mukaan suomalaisella pakurilla on valmiuksia päästä markkinoiden luotettavimmaksi, puhtaimmaksi ja laadukkaimmaksi tuotteeksi. Yhdistys tuottaa arvokasta tietoa myös pakurin viljelystä ja keruusta.

 

Oletko ympännyt pakuria metsääsi? Liity mukaan pakurin tuottajien verkostoon!
Voit antaa yhteystietosi Tiina Mansikkamäelle:
tiina.mansikkamaki@mhy.fi, p. 044-209 7544.

 

Päijät-Hämeen Metsänhoitoyhdistyksen uutiskirjeessä lisätietoa ja mm. linkit viljely- ja keruu oppaisiin.


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi