Ajankohtaista

Pakurin kysyntä kasvussa Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa


05.03.2020

Pakurikääpä on valkolahottajasieni, joka kasvattaa koivun kuoreen mustia, sienirihmastosta ja puun nilasolukosta koostuvia epämuodostumia, pakureita. Puun rungon sisään sieni kasvattaa sienirihmastoa lahottaen samalla puuta.

Kansanlääkkeenä pakuria on käytetty esimerkiksi suolisto-, sydän- ja maksavaivojen hoidossa. Se on voimakas antioksidantti, joka hillitsee elimistön tulehduksia. Siinä on myös lukuisia terveyttä edistäviä aineosia. Pakuria on käytetty jo 1600-luvulta lähtien Japanissa, Koreassa, Aasiassa ja Pohjois-Euroopassa, erityisesti Venäjällä, Puolassa ja Baltian maissa. Toisen maailmansodan aikaan pakurista valmistettiin suomessa Tikkateenä tunnettua teetä, jota käytettiin kahvin korvikkeena.

Pakuri on saanut ravintolisästatuksen: kaupallisessa käytössä sitä on sallittua myydä rouheena, jauheena, kapseleina tai vesiuutteena ravintolisäasetuksen määritelmän mukaisissa ravintolisissä sekä teenä.


Pakurille haetaan EU:n nimisuojaa. Suojatulla alkuperänimityksellä tarkoitetaan nimeä, joka on peräisin tietyltä alueelta, tietystä paikasta tai poikkeustapauksissa tietystä maasta.Tuotto-odotukset ja heikkokasvuiset metsät kannustavat metsänomistajia pakurin viljelyyn. Tällä hetkellä pakurin kysyntä on nousussa erityisesti Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa pakurin kysyntä on nousussa.

 

Lisätietoa: maaseutukuriiri.fi

 

 

(Kuva: Pexels.com)


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi