Ajankohtaista

Puolukasta odotettavissa tavanomaista parempi sato


29.08.2022

Mustikkaa poimitaan vielä koko maassa, suomuurainta Lapin pohjoisosissa. Eteläisessä Suomessa aletaan jo valmistautua puolukan poimintaan.

 

Puolukan kukista 66 prosenttia pölyttyi raaoiksi marjoiksi. Tulos on jonkin verran keskimääräistä pölytystulosta parempi. Raakilehavaintojen perusteella puolukkasadosta on tulossa tavanomaista parempi.

"Puolukan pölytystuloksessa on ollut paljon alueellista vaihtelua. Puolukan raakileita näyttäisi olevan erityisen paljon eteläisen Lapin ja eteläisen Pohjanmaan sekä Satakunnan alueilla. Kaiken kaikkiaan puolukasta on tulossa kelpo sato, ei tosin yhtä hyvä kuin mustikalla", kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

 

Ensimmäiset kypsien puolukoiden havainnot itäisestä Suomessa

Luonnonvarakeskuksen Marjahavainnot-palvelussa on tällä hetkellä kypsien puolukoiden havainnot kahdeksasta havaintometsästä. "Poimintakelpoiseksi puolukka kypsynee ensimmäiseksi Etelä-Suomen metsissä, ja saattaa sieltä jo hyytelöpuolukkaa löytyäkin. Ensimmäisiä havaintoja kypsistä puolukoista on tullut jo itäisestä Suomesta ja Kainuusta", arvioi erikoistutkija Peltola.

 

Luken ja Suomen 4H-liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa jatkui vuonna 2022. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimelle marjahavainnot.fi (marjahavainnot.fi)-sivustolle.

 

Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät täältä (marjahavainnot.fi).

 

Kuva: Erkki Oksanen/Luke

 

Lähde


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi