Ajankohtaista

Rahkasammalen korjuun kestävää käyttöä selvitetään


12.02.2021

Suomessa on herännyt kiinnostus hyödyntää suoalueilta rahkasammalta kaupallisiin tarkoituksiin. Vaikka rahkasammalbiomassan korjuu on vielä varsin pienimuotoista, seuraa ympäristöministeriö toiminnan laajenemista ja mahdollisten hallinnollisten toimien tarvetta. Nykyisin sammalenkorjuu ei edellytä ennakkoilmoitusta.

 

Yhteistyöryhmän tehtävänä on koota yhteen sammalen korjuuseen liittyvä lainsäädäntö ja eri strategioiden linjaukset sekä selvittää vapaaehtoisen ja lakisääteisen ilmoitusmenettelyn sekä luvanvaraisuuden käyttöönottoa. Yhteistyöryhmä myös selvittää, onko sammalen korjuuseen mahdollista ottaa käyttöön Green Deal -sopimus, eli vapaaehtoinen sopimus valtion ja elinkeinoelämän välillä. Lisäksi yhteistyöryhmä selvittää sammalen korjuuseen liittyvää ohjeistusta ja koulutustarpeita. Yhteistyöryhmän toimikausi on 1.2.2021–31.1.2022.

 

”Hallitus on sitoutunut pysäyttämään luonnon köyhtymisen Suomessa. Rahkasammaleen nosto ja sen vaikutukset ekosysteemille ovat puhuttaneet paljon ja asiaa on syytä käydä yhteistyötyöryhmän voimin läpi. Selvitämme, millaisilla edellytyksillä sammaleen nostoa voi tehdä ilman, että se aiheuttaa haittaa monimuotoisuudelle. Rahkasammaleen korjuu tulisi ohjata luonnontilansa menettäneille soille”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

 

Rahkasammalen korjuun ympäristövaikutuksista ei ole tällä hetkellä riittävästi tietoa. Suomen ympäristökeskus toteuttaa Pintarahkasammaleen korjuun monimuotoisuus- ja ympäristövaikutukset -hankkeen, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Rahkasammaleen korjuun toimintaohjeet, menettelytavat ja seuranta Suomessa -hankkeen. Rahkasammalen korjuun yhteistyöryhmä seuraa näiden hankkeiden toteumista.

 

Ympäristöministeriö on asettanut yhteistyöryhmän selvittämään rahkasammalen korjuun kestävää käyttöä - Ympäristöministeriö


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi