Ajankohtaista

Ruokavirasto neuvoo elintarvikeviennistä kiinnostuneita yrityksiä


02.10.2020

Ruokaviraston uutisen mukaan elintarvikkeiden, kuten luonnontuotteiden (esim. marjojen ja yrttien) vienti Euroopan ulkopuolelle kiinnostaa ruoka-alan pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Ruokaviraston viennin asiantuntijat neuvovat tarvittaessa vientivaatimusten selvittämisessä.

 

Maiden viranomaisvaatimuksissa on eroja

 

Elintarvikkeiden kauppa EU:ssa onnistuu pääosin unionin yhteisillä säännöillä, mutta ulkopuolinen kohdemaa voi lisäksi asettaa omat viranomaisvaatimuksensa. Tuotekohtaiset vaatimukset asettavat myös rajoituksia, jotka on syytä selvittää jo suunnitteluvaiheessa. Ruokaviraston vientijaoston ylitarkastaja Katja Pethmanin mukaan yrityksiä kiinnostavat nyt eniten Aasian markkinat, erityisesti Kiina.

 

Jaostopäällikkö Tuula Lundén Ruokavirastosta arvioi, että suomalaisten pk-ruokayritysten paras valtti vientimarkkinoilla on puhdas luonto ja elintarviketurvallisuuden korkea taso. Uutta tehokkuutta vientiin saataisiin, jos yritykset lisäisivät yhteistyötä ja perustaisivat esimerkiksi vientirenkaita. Joissain viennin kohdemaissa, kuten Kiinassa, markkina on niin suuri, että toimitusvarmuus edellyttää riittäviä tuotantoresursseja.

 

Myös verkko- ja muu etäkaupankäynti kiinnostaa yrityksiä yhä enemmän, mutta siinäkin on selvitettävä vientivaatimukset sekä elintarvikevalvontaan rekisteröityminen. Pethman kehottaa huomioimaan, että onnistuneen viennin edellytyksenä on myös toimiva omavalvonta sekä hyvä yhteistyö oman elintarvikevalvontaviranomaisen kanssa.

 

Lähde ja lisätietoa

Ruokavirasto

Ruokaviraston vientiaiheiset verkkosivut www.ruokavirasto.fi/vienti


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi