Ajankohtaista

Suomen metsä- ja suokasvillisuus inventoidaan


08.06.2021

Luonnonvarakeskus (Luke) aloittaa koko Suomen kattavan metsä- ja suokasvillisuuden inventoinnin toukokuun aikana. Inventointi aloitetaan Etelä-Suomesta ja vuosien 2021—2022 aikana inventoidaan 25 vuotta sitten tutkitut koealat eri puolilta Suomea. Kasvillisuudessa 25 vuoden aikana tapahtuneet muutokset kertovat luonnon monimuotoisuuden tilasta sekä metsätalouden ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

 

Muutokset kasvillisuudessa kertovat muun muassa siitä, miten koko metsäekosysteemi on muuttunut, sillä kasvillisuus vaikuttaa suoraan ja välillisesti moniin eläinlajeihin, maaperän lämpötilaan, kosteuteen ja ravinteiden kiertoon sekä marjasatoihin. Inventointitietojen avulla voidaan myös syvällisesti analysoida kasvillisuuden muutoksiin johtaneita syitä.

 

Alustavista tuloksista viestitään ensimmäisen kerran vuoden 2021 lopussa. Koko maan kattavan aineiston päätuloksista kerrotaan vuoden 2022 lopussa, ja keskeiset julkaisut valmistuvat vuoden 2023 lopussa. Hanke julkaisee kasvillisuusaineiston avoimena datana. Tämä mahdollistaa aineiston laajan hyödyntämisen tutkimuksessa ja siihen perustuvien työkalujen ja palvelujen tuotannossa.

 

Kasvillisuusinventointi on nimetty Operaatio Mustikaksi ja sitä voi seurata somessa #OperaatioMustikka.

 

Lähde Luonnonvarakeskus

https://www.luke.fi/uutinen/koko-suomen-kattava-kasvillisuusinventointi-alkaa-tulokset-kertovat-metsaluonnon-tilasta/


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi