Ajankohtaista

Ulkoilumahdollisuuksia kokoavaa digipalvelua kehitetään


21.09.2023

Metsähallituksen Luontopalvelut kehittää valtakunnallista digitaalista palvelua, joka kokoaa yhteen eri toimijoiden ulkoiluun liittyviä kohteita, reittejä ja palveluja. Tavoitteena on auttaa ihmisiä löytämään itselleen sopivia ulkoilumahdollisuuksia entistä helpommin. Palvelujen kehittäminen on osa viime vuonna julkaistua kansallista luonnon virkistyskäytön strategiaa. Uusi sovellus ja verkkopalvelu tulevat maksutta kaikkien käyttöön vuoden 2024 aikana.

 

Metsähallituksen Luontopalvelut uudistaa kansallispuistoja ja muita Metsähallituksen retkikohteita esittelevän suositun Luontoon.fi -verkkopalvelun ja kehittää sen rinnalle Luontoon-mobiilisovelluksen. Uusi verkkopalvelu ja sovellus tuovat mm. kuntien ja yhdistysten ylläpitämät ulkoilu- ja retkikohteet samaan palveluun valtion mailla olevien kohteiden kanssa. Näin luontoon mielivän ei tarvitse etsiä tietoja eri palveluista, vaan esimerkiksi oman lähialueen ulkoilureitit löytyvät helposti samasta paikasta.

 

Uudet digipalvelut tuovat tiedot ulkoilukohteista helposti käden ulottuville. Esimerkkikuva tulevasta Luontoon-palvelusta, Metsähallitus.

 

Hyvinvointia ja terveyttä luonnosta

 

Uusien digipalvelujen kehittäminen on osa kansallisen luonnon virkistyskäytön strategian toimeenpanoa. Strategia laadittiin 2022 ensimmäistä kertaa Suomessa ja se ulottuu vuoteen 2030 saakka. Sen päämääränä on auttaa kansalaisia voimaan paremmin, yhteydessä luontoon ja sitä arvostaen.

– Uusien Luontoon-palveluiden pääajatus on ”yhden luukun periaatteella” tarjota Suomen luonnossa liikkuville kaikki tarvittava tieto ulkoilumahdollisuuksista ja virkistyspalveluista. Luontoon-palvelut ovat luonnon virkistyskäytön strategian toteutumisen keskeisimpiä toimenpiteitä, sanoo Miliza Malmelin, luonnon virkistyskäytön strategian koordinaatioryhmän puheenjohtaja ympäristöministeriöstä.

Uusien palvelujen avulla halutaan lisätä hyvinvointia luonnossa liikkumisen kautta sekä turvata luonnonarvojen säilyminen tuleville sukupolville.

– Haluamme luoda helppokäyttöisen palvelun, joka innostaa kaikki virkistäytymään Suomen luonnossa riippumatta omista harrastuksista, motiiveista tai kyvyistä, kertoo uusien palvelujen kehittämisestä vastaava Niko Tynkkynen Metsähallituksesta.

 

Erilaisille ulkoilijoille sopivat luontokohteet löytyvät entistä helpommin

 

Uudet Luontoon-palvelut esittelevät monipuolisesti käyttäjän lähialueella sijaitsevia luontokohteita kasvattaen tietoisuutta erilaisista virkistysmahdollisuuksista. Palveluissa näkyvät mm. retkeily- ja ulkoilualueet, reitit, nähtävyydet sekä palvelurakenteet, kuten tulipaikat, laavut ja laiturit.

 

Kohteita voi tarkastella ja etsiä käyttäjän tarpeiden mukaan: käyttäjä voi hakea vaikkapa maastopyöräilyyn tai melomiseen sopivia kohteita aina pienistä retkeilykohteista kansallispuistoihin. Kohteiden haussa ja esittelyssä huomioidaan saavutettavuus, esteettömyys ja paikalliset olosuhteet. Lähialueen esittämisessä hyödynnetään paikannusta ja karttasisältöjä. Uudet palvelut voivat kannustaa luontoretkelle myös kohdennetulla viestinnällä esimerkiksi kiinnostavista uusista kohteista tai ajankohtaisista tapahtumista.

 

Kestävää ja vastuullista luonnon virkistyskäyttöä edistämässä


Uudet Luontoon-palvelut motivoivat ja ohjaavat luonnossa liikkujia toimimaan oikein luonnon hyvinvoinnin ja oman turvallisuuden näkökulmasta mm. retkietikettiin, jokaisenoikeuksiin ja kohdekohtaisiin sääntöihin perustuen. Palvelu tukee tarvittavien taitojen oppimista sekä tarjoaa tietoa luonnosta, mikä edistää luontosuhteen syventymistä. Palvelu voi auttaa myös helpottamaan ruuhkia suosituilla alueilla ja vähentämään suuren kävijämäärän haittoja luonnolle tarjoamalla tietoa kävijämääristä kohteilla eri aikoina ja ehdottamalla vaihtoehtoisia reittejä.

 

Uusia palveluja kehitetään yhteistyössä – asiakkaat vahvasti mukana


Uudet palvelut kehitetään Metsähallituksen johdolla yhteistyössä ympäristöministeriön, Jyväskylän yliopiston ja ulkoilujärjestöjen kanssa. Asiakkaiden näkökulma on tärkeä, ja palvelujen kehittämisessä hyödynnetäänkin Metsähallituksen uutta erä- ja luontoyhteisöä. Ympäristöministeriö koordinoi luonnon virkistyskäytön strategian toteutumista. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta hallinnoi ja kehittää valtakunnallista ja julkista liikunnan paikkatietojärjestelmää Lipasta.

 

Palvelujen tietosisältöä ylläpitävät liikuntapaikkojen vastuuhenkilöt kunnissa, virkistysalueyhdistykset, ulkoilujärjestöt sekä muut liikuntapaikkojen omistajat. Keskeinen yhteistyökumppani järjestöjen kanssa tehtävässä työssä on Suomen Latu.

 

Lisätietoja


Niko Tynkkynen, tuoteomistaja, Metsähallitus/Luontopalvelut, p. 040 543 5716, etunimi.sukunimi@metsa.fi

 

Minja Vitikka, Digi- ja asiakkuusjohtaja, Metsähallitus/Luontopalvelut, p. 020 639 4222, etunimi.sukunimi@metsa.fi

 

Miliza Malmelin, erityisasiantuntija, ympäristöministeriö, p. 0295250176,
etunimi.sukunimi@gov.fi

 

Lisätietoja virkistyskäytön strategiasta: ym.fi/virkistyskaytto

 

Lähde: Metsähallitus

 

 

 

 

 

 

 

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi