Ajankohtaista

Uusi hanke tarttuu metsä- ja elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen


29.11.2023

Kuusenneulasista ja marjoista luonnonvahoja kosmetiikkaan? Sivuvirtojen arvoaineista korkean jalostusasteen tuotteita.

 

Elintarvike- ja metsäteollisuuden sivuvirroista voidaan uuttaa arvoaineita korvaamaan fossiilisia tai eläinperäisiä raaka-aineita. Näillä tuotteilla on myös hyvät vientinäkymät. 

 

Esimerkiksi havupuiden neulaset, mehunvalmistuksesta jäävät marjapuristekakut sekä korianteri ja kumina sisältävät arvokkaita bioaktiivisia aineita. Niistä jalostettavia luonnonvahoja ja -öljyjä sekä fenolisia yhdisteitä voidaan käyttää korkean lisäarvon tuotteissa, kuten kosmetiikassa, elintarvikkeissa ja biolääketieteen sovelluksissa. Muita lupaavia käyttökohteita ovat pakkaus-, paperi- ja tekstiiliteollisuuden pinnoitteet ja erilaiset teknokemian tuotteet.  

 

“Pelkästään hakkuutähteinä metsään vuosittain jäävistä kuusenneulasista olisi teoriassa mahdollista valmistaa 24 000–41 000 tonnia luonnonvahoja, ja vain pieni osa marjateollisuudessa syntyvistä puristekakuista hyödynnetään korkean jalostusasteen tuotteiden valmistuksessa”, kertoo Luken ryhmäpäällikkö Hanna Brännström, jonka johdolla arvoaineiden uuttamista aletaan nyt kehittää ”Bioproducts from nature – High value added products from forests and agricultural side streams” (BIO4P) -hankkeessa.  

 

“Kuusenneulasten ja marjapuristekakkujen lisäksi myös korianterista ja kuminasta voitaisiin uuttaa arvoaineita”, jatkaa Brännström. Valoisan ja viileän kasvukauden ansiosta Suomessa tuotettu kumina ja kuminajalosteet ovat aromikkaita ja siksi haluttuja vientituotteita, mutta suurin osa niiden sadosta päätyy ulkomaille siemeninä.  

 

 

Business Finland on myöntänyt yhteensä 2,2 miljoonan euron tuen Luken koordinoimaan BIO4P-tutkimushankkeeseen, jossa kehitetään prosessimenetelmiä ja rakennetaan liiketoimintaekosysteemiä metsä- ja elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen luonnonvahojen ja arvokemikaalien tuotannossa. Hankkeessa ovat mukana Luonnonvarakeskus, Aalto-yliopisto ja Oulun yliopisto. 

 

Luke keskittyy hankkeessa kehittämään menetelmiä arvoaineiden uuttamiseen sivuvirroista, niiden bioaktiivisuuden testaamiseen sekä neulasten erottelu- ja esikäsittelymenetelmien kehittämiseen. 

Tuoteväärennökset ja raaka-aineiden heikko jäljitettävyys ovat merkittäviä ongelmia luonnontuotealalla. Tuoteväärennösten havaitsemiseen Luke kehittää myös hyperspektrikuvaukseen ja koneoppimiseen perustuvaa menetelmää. 

 

Maaliskuussa 2026 päättyvän hankekokonaisuuden kustannusarvio on yhteensä 4,7 milj. €, josta julkisen tutkimuksen osuus on 3,0 milj. €.  Omilla tuotekehitysprojekteillaan hankekokonaisuudessa ovat mukana Lumene Oy ja Caraway Finland Oy. Fazer Makeiset Oy testaa kehitettäviä raaka-aineita makeistuotannossa. Tutkimusosapuolet tekevät kiinteää yhteistyötä myös muiden yritysten sekä ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. 
 

Lähde: Luke


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi