Ajankohtaista

Varautuminen on viisautta, huoltovarmuus huolettomuutta


01.08.2023

Luonnontuotealan toimialajärjestö Arktiset Aromit ry täytti tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi yhdistyksen julkaisema nettilehti Luonnosta Sinulle on tuhti tietopaketti varautumisesta ja huoltovarmuudesta luonnontuotealan näkökulmasta.

 

Luonnontuotteet ovat oiva lisä kotivaraan eri tavoin säilöttynä, muistuttaa yhdistyksen toiminnanjohtaja Birgitta Partanen pääkirjoituksessaan. Arktiset Aromit ry on mukana Kotitalouksien varautuminen eli KOVA-toimikunnassa. Toimikunta on viime vuosina tullut tutuksi erityisesti 72 tuntia -konseptistaan, jossa kotitalouksia ohjeistetaan varautumaan poikkeustilanteisiin niin, että kotivaran turvin pärjätään kolme vuorokautta ilman ulkopuolista apua.

 

Kuva: Arktiset Aromit ry

 

Varautuminen on kotivaran lisäksi paljon muuta: on kyettävä ennakoimaan laajemmin sekä ajallisesti että alueellisesti. Uhkakuvia tuovat niin sään ääri-ilmiöt kuin riippuvuus ulkopuolisista raaka-aineista ja tuotantopanoksista. Sekä maataloudessa että metsissämme on panostettava sellaisiin tuotantopanoksiin, joita voimme tuottaa itse.

 

– Kierrätysravinteet ja biologiset torjunta-aineet ovat myös ympäristön kannalta kestävämpi vaihtoehto, Partanen lisää.

 

Varautuminen ja huoltovarmuus -teemanumeroon on koottu varautumisnäkökulmasta vinkkejä sekä luonnon tarjoamista mahdollisuuksista että elintärkeän monimuotoisuuden turvaamisesta. Niityillä on tärkeä rooli monimuotoisuuden kannalta, mutta niityt voivat olla samalla funktionaalisia ja hyödynnettävissä villiravinnon tarjoajina. Metsääkin voi katsoa uusin silmin, ei vain puuntuotannon tai perinteisten luonnontuotteiden näkökulmasta. Siellä voi kasvattaa jopa laadukasta perunaa!

 

Lehden artikkelit nostavat esiin myös aiheeseen liittyviä toimijoita ja tietolähteitä. Survival Kilta ry on pian puoli vuosisataa lisännyt tietoisuutta luonnon ravinnon ja tarveaineiden hyötykäytöstä ja selviytymistaidoista, ja moni muu taho tekee jatkuvasti ansiokasta työtä luonnontuotteiden hyödyntämisen edistämiseksi.

Lisäksi yhdistys haluaa jälleen kannustaa kansaa keruupuuhiin. Marjakaverikampanjamme jatkuu Keruukaverikampanjana, ja haastamme kaikki mukaan! Elvytämme vuosien takaisen Villipuurohaasteen uuteen eloon reseptikilpailulla. Erilaisia luonnontuotteita yhdistelemällä puurosta on moneksi: sitä voi nauttia aamiaisen lisäksi lounaalla, välipalana tai jälkiruokana. Useimmiten se on helppo, nopea, ekologinen ja terveellinen valinta ja sopii hienosti uusiin ravitsemussuosituksiin.

 

Luonnosta Sinulle -nettilehti sekä lisätietoa kampanjoista löytyy Arktiset Aromit ry:n verkkosivuilta osoitteesta www.arktisetaromit.fi 

 

Lisätietoja: Birgitta Partanen, birgitta.partanen@arktisetaromit.fi,

p. 040 580 1186


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi