Ajankohtaista

Vuoden 2022 mehiläistarhaajaksi Aappo Valo Kaustiselta


24.01.2022

Suomen Mehiläishoitajain Liitto valitsi Vuoden 2022 mehiläistarhaajaksi Aappo Valon Kaustiselta. Valinta julkistettiin SML:n Talvipäivillä 22. tammikuuta. Aappo Valo tunnetaan erityisesti Pohjois-Suomessa tuotetuista loistavista lajihunajistaan, joilla hän on vienyt monesti voiton vuosittaisessa Suomen paras hunaja -kilpailussa. Lajihunajalla tarkoitetaan yhdestä kasvilajista tai tietyltä erityiseltä alueelta saatavaa hunajaa. Keski-Euroopassa lajihunajien tuotannolla on pitkät perinteet, mutta Suomessa niiden tuottaminen on melko uutta. Aappo Valo on ollut uranuurtaja erityisesti hienostuneesta aromistaan tunnetun hillasuonhunajan tuottajana. Lisäksi Valon hunajavalikoimiin kuuluvat muun muassa Tunturihunaja ja Ivalojoen jokivarren kasvustoista kerätty hunaja. Toki hän tuottaa kotiseudullaan Keski-Pohjanmaalla myös herkullista monikukkahunajaa.

 

Koska sopiville hillasoille Lappiin on Valon kotiseudulta Keski-Pohjanmaalta aikamoinen matka, Aappo Valo on kehittänyt myös mehiläispesien siirtotekniikkaa, joka Suomessa oli hänen aloittaessaan vielä lapsenkengissä. Hän ei ole pitänyt tuotantotapojaan omana tietonaan, vaan on jakanut vuosien saatossa kertynyttä tietotaitoaan jatkuvasti muille tarhaajille. Pitkän linjan yhdistysaktiivina Valo on edistänyt niin oman kotiseutunsa kuin koko Suomen mehiläishoitajien asioita.

 

Aappo Valo on toiminut työurallaan muun muassa yrittäjänä, toimitusjohtajana ja kauppiaana. Paljon suoramyyntiä harjoittava tarhaaja tunnetaankin myös taitavana markkinoijana, jolle on luontevaa ottaa henkilökohtainen kontakti asiakkaaseen. Valon tarhaama krainilainen mehiläisrotu ei ole Suomessa kovin yleinen. Valo kasvattaa mehiläisemot itse ja ylläpitää näin rotua ja sen ominaisuuksia. Yhteenvetona Aappo Valosta voidaan sanoa, että hän on monella tapaa ennakkoluuloton oman tiensä kulkija suomalaisessa mehiläistarhauksessa.

 

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Vuoden mehiläistarhaaja Aappo Valo: 0400 766 598 tai aappo.valo@pp.inet.fi

SML:n puheenjohtaja Rami Heikkilä: 050 511 6908 tai rami.heikkila@jamijarvi.fi

 

Lähde: Suomen Mehiläishoitajain Liitto


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi