Ajankohtaista

Vuoden 2023 mehiläistarhaajiksi Marja Komppa ja Ari Seppälä Korpilahdelta


23.01.2023

Suomen Mehiläishoitajain Liitto on valinnut Vuoden 2023 mehiläistarhaajiksi Suomen suurimman luomuhunajatilan yrittäjäpariskunnan Marja Kompan ja Ari Seppälän. Korpilahtelaisen Komppa-Seppälän tilan tarhaajat tunnetaan pitkäaikaisina luomun puolestapuhujina ja mehiläisalan kehittäjinä, jotka ovat näyttäneet, että pientilallakin voi luoda koko maassa suosittuja tuotemerkkejä.

 

Marja Komppa ja Ari Seppälä talvipäivillä (kuva Virpi Aaltonen)

 

Mehiläiset ovat olleet Ari Seppälän ja Marja Kompan intohimo yli 30 vuotta. Alun perin mehiläistarhauksen aloitti Marja 1980-luvun puolimaissa, mutta pian Ari seurasi yhtä ihastuneena mehiläisten elämää. Harrastuksena alkanut mehiläishoito muuttui sivutoimen kautta päätyöksi Komppa-Seppälän tilalla 2000-luvun alussa, kun pariskunta halusi erikoistua mehiläistarhaukseen ja kehitti ensimmäisen tuotemerkkinsä Voi hyvin -hunajan, joka tunnetaan nyt nimellä Mielihyvin-hunaja.

 

Omalla tuotemerkillä myyty hunaja on ollut lähes alusta asti luomua, ja nyt Komppa-Seppälän tila on Suomen suurin luomumehiläistila, jonka hoivissa on noin tuhat mehiläisyhteiskuntaa. Vastuullisuus ja ympäristöstä huolehtiminen ovat olleet Marja Kompalle ja Ari Seppälälle sydämen asia tilan perustamisesta asti. Se näkyy tilan muissakin tuotteissa, joista hunajan ohella tärkeä on toinen oma tuotemerkki, Järki Särki -kalasäilyke. Kotimaisista särkikaloista valmistettu kalatuote parantaa herkullisella tavalla vesistöjen tilaa.

 

Paitsi hunajantuottajina Komppa-Seppälät tunnetaan pitkän linjan emonkasvattajina. Tilalla tuotetaan italialais- ja buckfast-rotuisia mehiläisemoja sekä omaan tarhaukseen että myyntiin, ja tila toimii usein myös emonkasvatuskurssien pitopaikkana. Pitkän kokemuksen tuoman tiedon jakaminen on luontevaa, sillä Ari Seppälä toimi pitkään SML:n mehiläishoidon neuvojana ennen kuin yritystoiminta vei kokonaan mennessään.

 

Marja Kompalle ja Ari Seppälälle kansainvälisyys on ollut aina tärkeää. He ovat olleet mukana kehittämässä mehiläishoitoa Suomen ohella kehitystyöprojekteissa Madagaskarilla, Somaliassa, Nicaraguassa ja Intiassa. Myös Komppa-Seppälän tilan ilmapiiri on varsin kansainvälinen, sillä kausityöntekijöitä ja harjoittelijoita tulee tilalle jatkuvasti ympäri maailmaa.

 

Nyt tilalla on käynnissä erityinen muutos, sillä vuoden alusta alkaen pariskunnan poika Vertti Seppälä on ottanut tilan haltuunsa. Marja Komppa ja Ari Seppälä kuitenkin jatkavat mehiläishoitoa ja tilalla työskentelyä, joten käytännön asiat eivät juuri muutu vähään aikaan.

 

Vuoden 2023 mehiläistarhaaja -tunnustus jaettiin Suomen Mehiläishoitajain Liiton Talvipäivillä Turussa 21. tammikuuta.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Vuoden mehiläistarhaajat 2023:

Marja Komppa (marja.komppa@voihyvinhunaja.fi tai 040 5404027) ja

Ari Seppälä (ari.seppala@voihyvinhunaja.fi tai 040 7300015)

Komppa-Seppälän tilan nettisivut: voihyvinhunaja.fi ja jarkiemot.fi

 

Lähde: Suomen Mehiläishoitajain Liitto (hunaja.net)

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi