Luonnontuotealan tutkimusseminaari 2019
Laadukkailla tuotteilla uusia avauksia
Oulun yliopisto Kajaanin yliopistokeskus järjestää yhteistyökumppaneineen valtakunnallisen luonnontuotealan tutkimusseminaarin Kajaanissa 5.11.2019. Paikkana on Kongressi- ja kulttuurikeskus Kaukametsä, Kouta-Sali. Seminaari on avoin kaikille alaan liittyvää tutkimusta tekeville tai siitä kiinnostuneille.
Ohjelma
8:30–9:00 Rekisteröinti ja aamukahvi
9:00 Tervetuloa, prof. Vesa Virtanen, Oulun yliopisto, Kajaanin yliopistokeskus
Avauspuheenvuoro, aluekehitysjohtaja Jouni Ponnikas, Kainuun liitto
Terveyttä puolukasta, puheenjohtajat Rainer Peltola ja Eeva Moilanen
Osio on EAKR-hankkeen ”Arvoaineita pohjoisen männystä ja marjoista” loppuseminaari
9:10 Terveyttä metsästä. Arvoaineita pohjoisen männystä ja marjoista / Professori Eeva Moilanen, Tampereen yliopisto
9:50 Puolukan terveysvaikutteiset yhdisteet / FT Mari Jaakkola, Oulun yliopisto, Kajaanin yliopistokeskus (MITY)
10:10 Puolukan (Vaccinium vitis-idaea L.) suotuisat vaikutukset obesiteettimallissa / ETM Riitta Ryyti, Kiantama Oy
10:30 Puolukan vaikutukset verenpaineeseen ja verisuonten toimintaan / ETM Anne Kivimäki, Helsingin yliopisto
10:50 Puolukan puhdasaineiden tulehdusta lievittävät vaikutukset/ FT Mari Hämäläinen, Tampereen yliopisto
11:10–12:10 LOUNAS
Mustikan kestävä tuotantoketju, pj. Juha Rutanen
12:10 Mustikan puoliviljelykokeet pohjois-boreaalisessa metsässä / MMT Rainer Peltola, LUKE
12:30 Luonnontuotteiden hankintaketjujen kestävyys – esimerkkinä mustikka / MMT Katri Hamunen, LUKE
12:50 Elinkaariarviointi mustikkatuotteiden ympäristövaikutusten laskennassa / DI Frans Silvenius, LUKE
13:10 TAUKO
Laatua ja lisäarvoa luonnontuotteille, pj. Leena Favén
13:25 Suomalaisten metsäsienten umamiyhdisteet / FM Minna Rotola-Pukkila, Turun yliopisto
13:45 Nokkosen kuivaus – mikrobiologisen laadun parantaminen / FM Marianne Mäki, Oulun yliopisto
14:05 Drying of plant based materials / FM Eveliina Kuorikoski, Centria University of Applied Sciences
14:20 Exploring the Business Potential and Value propositions of Arctic Berry Wax, Anne Poutiainen, Oulun ammattikorkeakoulu
Seminaariosuuden päätös
14:40–15:00 Hanke-infot (2-5min)
ECODIVE - Metsien luonnontuotteet osana biotaloutta, MMT Päivi Merilä, LUKE Oulu
Puusta ruokaa – neulasten elintarvikeanalyysi, MMT Risto Lauhanen, SeAMK
ELMO tukena luonnontuotealan kehittämisessä / Tekniikan tohtori, KTM, MMM Minna Komulainen, Kainuun liitto
Kasvu- ja rakennemuutosaloilla toimivien yritysten tietotaidon nostaminen koulutuksen ja osaamisen siirtämisen kautta (KOS-hanke) / Jouko Käsmä, Oulun yliopisto (MITY)
15:00–16:00 Seminaariosuuden päätös, kahvi, posterit ja verkostoituminen
POSTERIT
Hanke-esittely: ECODIVE - Metsien luonnontuotteet osana biotaloutta, MMT Päivi Merilä, LUKE Oulu
Puusta ruokaa – neulasten elintarvikeanalyysi, MMT Risto Lauhanen, SeAMK
Enzymatic, yeast and lactic acid fermentation of Cloudberry (Rubus chamaemorus L.) leaves, MMM, keruutuotetarkastaja (KTT), Heli Pirinen, Idea Nature
Kryokonsentraatio vesipohjaisten luonnontuotteiden rikastamisessa, FM Marianne Mäki, Oulun yliopisto, (MITY)
Ylikriittinen hiilidioksidiuutto metsäteollisuuden sivuvirtojen jalostuksessa / FM Jasmiina Haverinen, Oulun yliopisto (MITY)
Muutokset marjoissa ikäännyttämisen aikana / FM Tuija Kallio, Oulun yliopisto (MITY)
Kuinka pystytän ja teen soluviljelmällä hyvän luonnontuotteiden sytotoksisuusmäärityksen? / Merja Prittinen, Oulun yliopisto (MITY)
ELMO tukena luonnontuotealan kehittämisessä / Tekniikan tohtori, KTM, MMM Minna Komulainen, Kainuun liitto
Kasvu- ja rakennemuutosaloilla toimivien yritysten tietotaidon nostaminen koulutuksen ja osaamisen siirtämisen kautta (KOS-hanke) / Jouko Käsmä, Oulun yliopisto (MITY)
Suomessa jo kuudennen kerran järjestettävän tutkimusseminaarin tavoitteena on tuoda yhteen eri puolilla Suomea luonnontuotealaan liittyvää tutkimusta tekeviä ajatuksenvaihdon ja verkostoitumisen merkeissä. Tapahtuma myös tarjoaa mahdollisuuden esitellä tutkimusta tiedon hyödyntäjille, alan kehittäjille ja yrittäjille.
Tutkimusseminaarin jatkoksi Kajaanissa järjestetään valtakunnalliset Luonnontuotepäivät (seminaari ja yritysretkeily) 6.-7.11.2019.