Vesirutto hyötykäyttöön – riesasta raaka-aineeksi (Elodea)

Hankkeen nimi
Vesirutto hyötykäyttöön – riesasta raaka-aineeksi (Elodea)

Hankkeen päätoteuttaja

Suomen ympäristökeskus

 

Yhteyshenkilö ja sähköposti

Satu-Maaria Karjalainen, satu.maaria.karjalainen(at)ymparisto.fi

 

Hankkeen muut toimijat

Luonnonvarakeskus

 

Hankkeen kotisivu

http://www.syke.fi/hankkeet/elodea

 

Kuva Elodea

Hankkeen kuvausteksti

Vesiruttomassan hajoaminen syksyllä palauttaa kasviin sitoutuneet ravinteet vesistöön sekä kuluttaa veden happea, mikä voi johtaa ravinteiden vapautumiseen myös sedimentistä. Massaesiintymä saattaa jäädä lyhytaikaiseksi, mutta erityisesti rehevissä vesissä se voi kestää vuosikymmeniä. Vesiruttomassan poistaminen raivausnuotilla tai koneellisesti on suhteellisen kallista. Lisäksi vesiruton poistaminen voi joissain tapauksissa jopa edistää kasvin leviämistä pienistä palasista sekä lisätä levien massaesiintymiä. Vesiruttomassan poistaminen vesistöstä vähentää kuitenkin vesistön ravinnemääriä.

 

Suomessa kanadanvesirutto on levinnyt Etelä- ja Keski-Suomen lisäksi Koillismaalla. Se onkin erittäin herkkä leviämään kasvutapansa takia. Kasvi viihtyy erityisesti kirkasvetisissä, matalissa ja lievästi rehevöityneissä järvissä, lammissa sekä hitaasti virtaavissa jokivesissä ja suurissa ojissa. Hankkeen tuloksena valmistuu toimintamalli vesiruton vähentämiseksi vesistöstä ottaen huomioon myös sen hyödyntämismahdollisuudet.

 

Hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Naturpolis Oy, Kuusamon Energia- ja vesiosuuskunta, Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus. Hanke toimii 1.5.2016-30.4.2017 välisenä aikana.

Hankkeen toteutusalue/-alueet
Lappi Pohjois-Pohjanmaa

Rahoittaja(t) ja rahoitusohjelma
EAKR

Kustannusarvio (euroa)
100000 €

Hankkeen alkamisvuosi
2016

Hankkeen päättymisvuosi
2017

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi