Ajankohtaista

Hungry for Finland: Pielisen makuja ja maisemia pyörämatkailureitti!


16.01.2023

Minä lähden Pohjois-Karjalaan!

 

Pohjois-Karjala on Suomen itäisin maakunta, jossa matkailijat voivat kokea upeita maisemia järvineen. Maakunnan pääkaupungin Joensuun lisäksi alueen tunnetuimpia matkailukohteita ovat Pielisjärven lähellä sijaitseva Kolin kansallispuisto. Pielinen on keskusjärvi Vuoksen vesistössä Lieksan, Juuan, Nurmeksen ja Joensuun alueilla Pohjois-Karjalassa.

Tukena produktityyppisen opinnäytetyön reittioppaan laatimiseksi tehtiin haastatteluja Pohjois-Karjalan alueen ja pyörä- sekä ruokamatkailun tunteville asiantuntijoille kesä-heinäkuun 2022 aikana. Produktina syntyi lopullinen opas reitille marraskuussa 2022. Opas sisältää Pielisen makuja ja maisemia pyöräillen -ruokamatkailureitin nähtävyyksiä, paikallisia ruokailukohteita ja informaatiota palveluista. Kohteet ja tekemiset suuntautuvat alueen luontoon ja ruokamatkailuun.

 

Pielisen ympäri – 250 kilometriä tai vähemmän


Pituutta kierrokselle koko Pielisen ympäri tulee noin 250 kilometriä. Kulkija voi myös valita lyhyemmän vaihtoehdon, jolla reitin pituus lyhenee noin 150 kilometrin pituiseksi tai pyöräillä vain lyhyitä etappeja. 150 kilometrin reitin lopussa (tai miksi ei alussa), matkailijat hyppäävät vesibussin kyytiin, joka tuo heidät Pielisen vesien ylitse. Pitemmän reitin kulkemiseen kannattaa matkailijan varata ainakin 4-5 päivää ja lyhyemmälle minimissään 2-3 päivää.

 

Nopeammin tai rauhallisemmin pyörän selässä

 

Reitin maasto on pääosin maaseudulla kulkevaa rauhallista tietä. Esitelty aikataulutus on kuitenkin suunnattu urheilullisille matkailijoille, jotka jo entuudestaan ymmärtävät lähtevänsä pitkälle yönyli kestävälle matkalle. Mikään ei kuitenkaan estä matkailijaa kulkemasta reittiä rauhallisemmassa tahdissa. Kyseisten matkailijoiden kannattaa tosin tutkia reitin majoituskohteita oppaasta, ja huomioida reitin etappien etäisyydet. Tällä valmiudella reitille lähteneet matkailijat voivat yöpyä melkein missä vaan ja nauttia luonnon siimeksessä oleilusta.

 

Pääroolissa luonto, rauha, maisemat ja maut -omalla pyörällä tai vuokraten

 

Reitille valittiin eri hintaisia elämyksiä ja kohteita. Ilmaisena Suomessa voi nauttia luonnosta ja sen rauhasta sekä maisemista. Pielisen ympäristössä vesistöt sekä itse suuri järvi ovat kohokohtia kokea ja nauttia. Kohteita reitille on valittu eri kriteerien pohjalta. Erilaista toimintaa ja pätkittyjä etappeja. Näihin kuuluu muun muassa pysähdyksiä, näköalapisteitä, vierailukohteita, ravintoloita ja eri majoitusvaihtoehtoja. Alueella on esimerkiksi piirakkapajaa, Puukarin pysäkki, Kolin Ryynänen, Kolin panimo, Kolin satamaravintola ja Ravintola Bomba.  Mikäli matkailija ei halua lähteä reitille omalla polkupyörällään, on oppaassa esitelty tähän ratkaisuksi alueen vuokraamotoimintaa ja osoitteet näille.

 

Hungry for Finlandin yhtenä päätavoitteena on edistää yhdistelmä- ja reittituotteiden tarjontaa Suomessa. Opinnäytetyöntekijä innostui ajatuksesta, että reitti otettaisiin käyttöön Pielisellä. Hänellä on suunnitelmissa perheyrityksen kautta edistää asiaa myytäväksi tuotteeksi.

 

Tutustu Simo Sunisen opinnäytetyöhön tästä ja itse oppaaseen tästä.

 

Lähteet: Hungry for Finland / Simo Sunisen opinnäytetyö

Pielisen makuja ja maisemia pyörämatkailureitti!   – Hungry for Finland


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi