Ajankohtaista

Esiintyykö pihallasi luonnonvaraista tai vanhaa, viljeltyä kuminakasvia?


15.06.2022

Luonnonvarakeskus (Luke) selvittää luonnonvaraisten ja vanhojen, viljeltyjen kuminakantojen esiintymistä. Katse kääntyy nyt kansalaisten puoleen, sillä monesta pihapiiristä voi löytyä todella harvinaista kuminaa. Havaintoja kannattaa metsästää kesäkuussa, jolloin kumina kukkii. Myös omakohtaiset kasvin käyttöön liittyvät reseptit ja erilaiset käyttötavat kiinnostavat.

 

 

Luonnonvaraisesti kuminaa kasvaa vanhoissa pihapiireissä, pientareilla ja laitumilla, ja sitä voi tavata lähes koko Suomessa. Kumina kiinnostaa tutkijoita, monestakin syystä.

 

– Kumina on merkittävä vientituote, ja vienti perustuu kaupallisiin siemeniin. Nyt on paikallaan selvittää myös luonnonvaraisesti esiintyvää kuminaa, jota on perinteisesti kasvanut laitumilla. Luonnonvaraisissa kuminakannoissa meitä kiinnostaa kaikenlainen vaihtelu. Esimerkiksi uudenlaisilla aromiaineilla voisi olla kaupallista hyödynnettävyyttä. Maata peittävän kasvutavan avulla kuminaan voisi saada kilpailukykyä rikkakasveja vastaan. Omakohtaiset tavat hyödyntää kuminaa ovat osa kulttuuriperintöä, ja ne voivat siivittää myös uusiin käyttötapoihin, kertoo erikoistutkija Marjo Keskitalo Lukesta.

 

Luontaisen kuminalöydöksen tehtyäsi voit ottaa yhteyttä Luken kasvipolkuun (www.luke.fi/ilmoitakasvi). Sinne voi kirjata löydöksen sijainnin ja sen, ja miten laajasta esiintymästä on kysymys. Kasvipolulta löytyy myös ohjeet siementen lähettämisestä.

 

Lukessa siemenet kylvetään koekentälle. Kuminoista tutkitaan niiden kasvunopeutta, kukkimista ja siementen muodostusta sekä kemiallista koostumusta.

– Tuloksia hyödynnetään kehitettäessä suomalaista kuminatuotantoa entistä kestävämmäksi ja ideoitaessa uusia tuoteaihioita. Kiinnostavimmat kuminakannat lähetetään Pohjoismaiseen geenivarakeskukseen (NordGen). Kantojen lähettäjille kerrotaan tuloksista erikseen, Keskitalo kertoo.

 

Uusia ideoita, vanhoja reseptejä – kanna kortesi kekoon!

Kuminaa käytetään tyypillisesti mausteena tai osana mausteseoksia ja marinadeja. Moni meistä on syönyt esimerkiksi kuminalla maustettua leipää, juustoa tai makkaraa. Kumina voi olla myös teen yksi ainesosa.

 

Kumina on tiedetty lääkekasviksi keskiajalta lähtien. Siementen seinämien öljytiehyistä puristettava öljy kelpaa raaka-aineeksi niin kosmetiikka- kuin lääketeollisuudellekin. Öljyä voi käyttää myös aromaterapiassa tai vaikka saunatuoksuna. Kuminaa on käytetty parantamaan ruuansulatusta, hammas- ja päänsärkyyn, kylmettymisiin sekä maidonnousun edistämiseen. Sitä saattaakin nähdä luontaistuotteiden ainesosana esimerkiksi laksatiiveissa.

 

Onko sinulla kokemusta kuminan käytöstä eri tarkoituksiin? Tai onko hallussasi joku resepti, jonka haluaisit jakaa muillekin? Jos on, laita viestiä Lukeen marjo.keskitalo@luke.fi

 

Kerromme sosiaalisen median kanavissamme tietoomme saaduista kuminan käyttötavoista ja mahdollista ruokaohjeista.

 

Lähde


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi