Ajankohtaista

Kuusenkerkän keruu nousi korkeuksiin


23.06.2020

   

Kuusenkerkän kiinnostus luonnonraaka-aineena on tänä keväänä kasvanut valtavasti. Ongelmana on kuitenkin raaka-aineen saatavuus, sillä kerääminen on hidasta käsityötä ja keruuaika on todella lyhyt, toisinaan vain pari viikkoa, jolloin pitäisi saada koko vuoden tarpeet kerättyä.  Kuusenkerkkä on aromikasta raaka-ainetta, jota käytetään paljon elintarviketeollisuudessa, ravintoloissa ja hyvinvointituotteissa. Kerkästä valmistetaan esimerkiksi kuohujuomia, siirappeja sekä yrttishotteja. Pohjois-Savossa toimiva Wild  Food Savo –hanke on lähtenyt ratkaisemaan luonnontuotteiden ja kuusenkerkän keruun ongelmia yhteistyössä Metsäkeskuksen Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista -hankkeen ja paikallisten kerääjien kanssa. Luonnontuotealalle ja etenkin raaka-aineiden keruuseen kaivataan innovatiivisia ratkaisuja.

 

Kauno Voutilainen Maaningalta on tänä keväänä testannut kuusenkerkän keruuta henkilönostimella. Henkilönostin sinänsä ei ole uusi keksintö, mutta se, että joku keksi sitä käyttää kerkkien ja puiden silmujen poimintaan, on nostanut suuren innostuksen alalla. Voutilaisen mukaan kuusenkerkän keruu on nopeutunut huomattavasti, sillä kerkkää on määrällisesti enemmän ja kerkän koko on suurempi puiden yläosissa, missä auringonvaloa on enemmän. Nosturin ansiosta yhden henkilön keruumäärät voivat jopa tuplaantua. Lisäetuna on se, että voidaan hyödyntää koko kuusi, eikä tarvita niin isoa keruupinta-alaa kuin normaalisti kerättäessä taimikossa tai pelkästään kuusen alaoksilta. Kuusenkerkän lisäksi Voutilainen on poiminut myös pihlajan- ja koivunsilmuja yläilmoissa.

 

Tela-alustalla oleva henkilönostin mahdollistaa liikkumisen puiden välissä tiheässäkin metsässä. Henkilönosturiin mahtuu kaksi henkilöä, jotka voivat poimia nosturin avulla jopa 19 metrin korkeudesta. Henkilönostimen käyttö vaatii perehdytyskoulutuksen, jota Savonia-ammattikorkeakoulu järjestää MATUKE-hankkeen kautta.

 

Luonnonyrttien vastaanottopiste aloitti Pohjois-Savossa

 

Kauno Voutilaisen omistaman yrityksen KAPUU OY:n tiloihin Tuovilanlahteen, Maaningalle on perustettu myös keräyspiste, jossa yritys ottaa vastaan poimijoilta kuusenkerkkää ja muita luonnonyrttejä. Näiden tilojen avulla kerättäville villiyrteille saadaan väylä jatkojalostukseen ja voidaan varmistaa riittävän määrän ja laadun saanti. Kerääjillä on suositeltavaa olla poimijakorttikoulutus suoritettuna ja kyseinen kasvi tentittynä. Lisäksi on huomioitava, että kuusenkerkän keruuta varten pitää aina olla maanomistajan lupa.

 

Pohjois-Savoon tarvitaan useita luonnontuotteiden vastaanottopisteitä, sillä luonnontuotteiden kysyntä on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana. Vastaanottopisteiden pitää olla mahdollisimman lähellä kerääjiä, jotta kasvit saadaan nopeasti pakkaseen tai kuivuriin. Mikäli luonnontuotteiden vastaanottopiste toiminta kiinnostaa, ota yhteyttä Wild Food Savo –hankkeen asiantuntijoihin.

 

www.wildfood.savonia.fi

toini.kumpulainen@ysao.fi p. 040 7091420 tai katja.rieppo@savonia.fi p. 044 785 5531

 

 

Lisätietoja:


Katja Rieppo, TKI-asiantuntija ja luonnontuotealan asiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu

  1. 044 785 5531, katja.rieppo@savonia.fi

 

Toini Kumpulainen, luonnontuotealan asiantuntija, Ylä-Savon ammattiopisto

  1. 040 709 1420, toini.kumpulainen@ysao.fi

 

http://wildfood.savonia.fi/                   https://www.facebook.com/wildfoodsavo/

 

 

Marko Ämmälä, yrityspalveluiden asiantuntija, Suomen metsäkeskus

  1. 0503140521, marko.ammala@metsakeskus.fi

 

Kuvat: Arto Pulkkinen, Metsäkeskus, Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista hanke


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi