Ajankohtaista

Yle: Luonnonkosmetiikkaa säätelevät lait


14.08.2019

Kuva: Uula Kuvaja YleYle uutisoi, miten EU:n kosmetiikka-asetus vaikuttaa mm. luonnonraaka-aineista valmistetun kosmetiikan myyntiin mm. lisäämällä valmistuskustannuksia. Lisätyömäärä ja -kustannukset syntyvät ilmoituksen tekemisestä EU:n CPNP-rekisteriin. Myös turvallisuusarvioinnit tulee olla tehtynä, sillä luonnonraaka-aineista tehtävää kosmetiikkaa säätelee sama laki kuin voimakkaita kemikaaleja sisältäviä hiusvärejä ja karvanpoistoaineita.

 

Jutussa haastatellaan loviisalaista ekokampaajaa Mona Metheriä, joka nostaa myös esille, että tuotteiden kustannuksia nostaa myös se, että luonnonkosmetiikkaraaka-aineita saa ostaa valmiina, mutta itse kerättyä ei saa käyttää. Ja metsässä liikkuminen ja kerääminen olisi tavallaan hoitoa kampaajalle itselleenkin.

 

Alaa valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Ylen jutussa haastateltu ylitarkastajan Terhi Tauriala-Rajalan mukaan lain näkökulmasta tilanne on kuitenkin selvä.

– Kun valmistaa liiketoiminnan yhteydessä myyntiin tuotteen jonka yritys on määritellyt kosmetiikaksi, sen kohdalla sovelletaan kosmetiikka-asetuksen määräyksiä. Näin tehdään, vaikka se sisältäisi syötäviäkin ainesosia. Pienimuotoisesti ja yritystoiminnan ulkopuolella myytävien kosmetiikkatuotteiden valmistamista ei kuitenkaan katsota liiketoiminnaksi, jolloin myöskään myyntiin ei sovelleta kosmetiikka-asetusta.

 

Lue lisää Ylen sivuilta: https://yle.fi/uutiset/3-10911551

 

Mukana on myös Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n puheenjohtajan Katja Misikankaan sekä muiden alan toimijoiden ajatuksia aiheesta.

 

Lähde

Yle

 


Takaisin uutisiin

Haluatko viimeisimmät uutiset luontoyrittäjyydestä sähköpostiisi?Tilaa uutiskirjeemme

 

 

Jos sinulla on alaan liittyvää uutisoitavaa

Ota yhteyttä juha.rutanen(at)aitoluonto.fi

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi