YLEISTÄ SAKSAN LUONTOYRITTÄJYYDESTÄ

Saksa jakautuu maisemallisesti viiteen suuralueeseen: Pohjois-Saksan alankoon, keskivuoristoalueeseen, Lounais-Saksan porrasmaihin, Etelä-Saksan Alppien etumaahan ja Baijerin Alppeihin. Noin kolmannes Saksan metsäalasta on pienten metsänomistajien hallussa. Palvelusektori on yhä tärkeämpi Saksan metsistä saatava tulonlähde. Pienten metsäalueiden omistajien voidaan sanoa olevan enemmän tai vähemmän ”urbaanin elämäntyylin omaavia” eikä heitä pidetä varsinaisesti yrittäjinä (Mantau 2005).

Sahatun puun, paneelin ja paperin tuotanto on kasvussa, mutta työvoimasta riippuvaisemman vanerin ja viilun osuus markkinoista vähentyy koko ajan. Monet Saksan metsistä saatavista tuotteista ovat vielä niin sanottuja niche-tuotteita. Esteinä niiden osuuden kasvulle ovat osaamisen puute ja metsänomistajien alhainen kiinnostus metsistä saatavia tuotteita kohtaan. Yhtenä esteenä ovat myös korkeat kustannukset ja metsistä saataviin tuotteisiin liitetyt riskit (Mantau 2005).

Saksassa metsät peittävät 32 % maa-alasta. 48 % metsistä on yksityisessä ja yritysten omistuksessa. Puolet metsäalueista kuuluu henkilöille, jotka omistavat metsää vähemmän kuin 20 hehtaaria (Third German National Forest Inventory). Tämän vuoksi metsänomistajat ovat usein muodostaneet ryhmittymiä, jotka yhdessä vastaavat metsänhoidosta. Puun kulutus on kasvanut Saksassa huomattavasti viime vuosina, ja puun myynti on tärkeä tulonlähde pienille metsänomistajille. Metsistä saatavia tuloja hankitaan tavallisesti yhdessä muiden tuotantoalojen kanssa, yleensä täydentävien tulojen muodossa. Maatalous, palveluteollisuus ja matkailu ovat tyypillisiä tällaisia tulonlähteitä (Mantau 2005).

 

Luonnontuotteet ja palvelut

Puun ohella joulukuuset ja koristeelliset oksat ovat sellaisia metsistä saatavia tuotteita, joita Saksassa hyödynnetään. Muista metsien tulonlähteistä metsästysluvat ovat maassa tärkeässä asemassa. Sienten ja marjojen kerääminen pieninä määrinä on sallittua, jos maanomistaja ei vaadi poimintalupia. Ratsastajat voivat joutua maksamaan ratsastusveroa, jopa kaksikin maksua samalla kertaa: he voivat joutua maksamaan yleisen veron lisäksi vielä yksityisen maksun ratsastaessaan saksalaisessa metsässä (Mantau 2005). Muutoin metsät ovat kaikille vierailijoille avoimia.

 

Saksa on Euroopan suurin luonnonkosmetiikan markkina-alue, ja luonnonkosmetiikan taloudellisen arvon arvioidaan olevan maalle jopa miljardin euron luokkaa.

 

Luontomatkailu

Maassa on asetettu paljon rajoituksia tiettyihin metsissä järjestettäviin vapaa-ajan palveluihin liittyen. Monet näistä rajoituksista on asetettu viime vuosina virkistyspalveluiden kasvaneesta kysynnästä johtuen. Yleensä suositellaan, että maanomistajan luvan metsässä tapahtuviin pieniin virkistystapahtumiin pitäisi riittää. Viranomaisten lupaa vaaditaan kuitenkin isompien ja mahdollisten vaarallisten sekä häiritsevien metsässä järjestettävien tapahtumien yhteydessä. Ehdotonta kieltoa käytetään vain poikkeuksellisten tapahtumien suhteen, tällaisia ovat esimerkiksi metsässä järjestettävät moottoriurheilutapahtumat (Mantau 2005).

Saksan luonto on monipuolinen vaihdellen pitkistä hiekkarannoista upeisiin vuoristomaisemiin. Kasvillisuus on monimuotoista ja maasta löytyy myös koskematonta luontoa. Maa tarjoaakin matkailijalle paljon luontoelämyksiä ja erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Vaikka Saksa on tiheään asuttu maa, yli 82 miljoonaa asukasta hieman Suomea suuremmalla alueella, on siellä silti runsaasti luontokohteita, kuten esimerkiksi useita kansallis- ja luonnonpuistoja. Vuoria on eri puolilla Saksaa: korkein huippu Zugspitze kohoaa eteläisessä Saksassa lähes kolmen kilometrin korkeuteen. Pohjoisten Kalkkialppien lisäksi yli 1 000 metrin huippuja on Schwarzwaldissa, Baijerin Metsässä, Erzgebirgessä ja Harzin vuoristossa. (http://www.germany.travel/en/index.html).

Patikointi on matkailijalle yksi hyvä vaihtoehto tutustua maahan. Merkityt reitit ohjaavat vaeltajia luontoon. Monien patikointireittien varrella on hotelleja ja retkeilymajoja, jotka tarjoavat majoitusta. Useat matkanjärjestäjät tarjoavat miellyttäviä ”patikointia ilman matkatavaroita” -paketteja. Myös maatilamajoitusta on runsaasti tarjolla. Maan leirintäalueet ja erilaiset patikoiden tehtävät seikkailuretket on suunnattu erityisesti nuorisolle. Vaellusta ei kuitenkaan tarvitse välttämättä tehdä jalan, monin paikoin myös polkupyörä on kätevä väline. Valittavana on paljon erilaisia pyöräilyreittejä ja niistä on saatavilla hyviä karttoja reittikuvauksineen. Saksassa voi myös lomailla monipuolisesti veden äärellä. Itämeren ja Pohjanmeren rannikot tarjoavat hyvät mahdollisuudet veneilyyn, auringonottoon tai vain merituulien haisteluun. Myös Saksan järvet tarjoavat hyviä vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Kesäinen päivä Bodenseellä tai Chiemseellä on elämys matkailijalle. (http://www.germany.travel/en/index.html).

Maan järvissä, joissa ja puroissa on hyvä kalastaa. Etenkin taimenien kalastus on suosittua Saksassa. Kalastettavia lajeja ovat muun muassa kirjolohi, puronieriä ja harmaanieriä. Muita saaliiksi saatavia kalalajeja ovat muun muassa hauki, ankerias, tonavanjokinieriä, ahven, lahna, jokibarbi, turpa ja sorva. Myös merellä on hyvät mahdollisuudet kalastukseen. Metsästäjillekin Saksa on monien mahdollisuuksien maa. Saksan luontoon voi tutustua myös veneilemällä, sukeltamalla, kiipeilemällä, surffaamalla, golfaamalla ja purjehtimalla. Talvisin maa on suosittu hiihto-, laskettelu- ja lumilautailukohde. (http://www.germany.travel/en/index.html).

 

Lähteet

Mantau ym. 2005. Country report, Germany COST E 30 – Economic integration of urban consumers’ demand and rural forestry production. Forest sector entrepreneurship in Europe: Country studies. Acta Silvatica & Lignaria Hungarica. Special Edition 2005.


Saksan matkailusivusto http://www.germany.travel/en/index.html

 

Third German National Forest Inventory

YHTEISTYÖSSÄ

 

MEIDÄT TAVOITAT › Juha / 040 5737 568 Toimisto / 050 3823 022 info@aitoluonto.fi